Svjetska tržišta: Indeksi porasli drugi uzastopni tjedan

Izvor: SEEbiz.eu, 08.Sep.2019, 09:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svjetska tržišta: Indeksi porasli drugi uzastopni tjedan

LONDON - Indeksi svjetskih tržišta porasli su i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer se ulagači nadaju popuštanju napetosti između SAD-a i Kine nakon što su dvije strane dogovorile nastavak trgovinskih pregovora početkom listopada.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 1,5 posto, na 26.797 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,8 posto, na 2.978 bodova, a za toliko je skočio i Nasdaq indeks dosegnuvši >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << 8.103 boda.

Rast indeksa drugi tjedan zaredom ponajviše se zahvaljuje nadi ulagača u popuštanje trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine nakon vijesti da će dvije strane nastaviti pregovore na visokoj razini početkom listopada.

Hoće li se dogoditi nastavak pregovora SAD-a i Kine?

Naime, polovinom tjedna kinesko ministarstvo trgovine objavilo je da će se polovinom rujna konzultirati s američkim kolegama kako bi se pripremio nastavak pregovora.

Obje strane složile su se oko tog poteza kako bi se stvorili povoljni uvjeti, priopćilo je ministarstvo, što je potaknulo nadu ulagača u popuštanje trgovinskih napetosti.

''Hoće li novi krug pregovora biti održan ili ne, vidjet ćemo. Hoće li biti produktivan, skeptični smo. No tržištu se ova najava svidjela'', kaže Tim Ghriskey, strateg u tvrtki Inverness Counsel.

Trgovinski rat između SAD-a i Kine traje već više od godinu dana, a zaoštravanje retorike između Washingtona i Pekinga izazvalo je pad burzovnih indeksa na Wall Streetu u kolovozu od oko 2 posto.

No u posljednja dva tjedna S&P 500 indeks snažno je porastao pa je sada od rekordne razine, dosegnute krajem srpnja, udaljen manje od 2 posto.

U fokusu ulagača bilo je u petak i izvješće o zapošljavanju u SAD-u koje je pokazalo da je u kolovozu broj zaposlenih povećan za 130.000, manje od 158.000 koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa.

No dok se rast zapošljavanja usporava, prosječna satnica porasla je 0,4 posto na mjesečnoj i 3,2 posto na godišnjoj razini, što bi trebalo podržati rast potrošnje, a time i cijelog gospodarstva.

Stoga ostaje nejasno ima li razloga za još jedno smanjenje ključnih kamatnih stopa američke središnje banke nakon što su ljetos srezane za 0,25 postotnih bodova.

Rast i na drugim svjetskim burzama

Predsjednik Feda Jerome Powell kazao je da je tržište rada snažno i da će središnja banka i dalje djelovati prikladno kako bi održala rast gospodarstva.

Kazao je također da ni američko, ni svjetsko gospodarstvo vjerojatno neće uroniti u recesiju.

Zbog toga su analitičari podijeljeni u mišljenju ima li razloga za daljnje smanjenje kamata Feda.

S obzirom na usporavanje rasta zapošljavanja, Fed bi mogao smanjiti kamate na sjednici u rujnu, no kako plaće snažno rastu, očekuje se rast potrošnje, ali i inflacije, pa se Fed može i suzdržati od takvog poteza, objašnjava Keith Buchanan, portfelj menadžer u tvrtki Globalt.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1 posto, na 7.282 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 2,1 posto, na 12.191 bod, a pariški CAC 2,2 posto, na 5.603 boda.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skočio 2,4 posto, na 21.199 bodova.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Cijene nafte porasle četvrti tjedan zaredom

Izvor: SEEbiz.eu, 09.Sep.2019, 07:44

LONDON - Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i prošlog tjedna, četvrtog zaredom, jer se ulagači nadaju popuštanju trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine i novim poticajnim gospodarskim mjerama, što bi trebalo ojačati potražnju za energentima...Na londonskom je tržištu cijena...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.