Starović za RTV: Sutra važni razgovori u Briselu, očekujem da evropski posrednici osude ponašanje Kurtija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jun.2021, 22:09

Starović za RTV: Sutra važni razgovori u Briselu, očekujem da evropski posrednici osude ponašanje Kurtija

Pred sutrašnji dijalog Beograda i Prištine u Briselu, za RTV je situaciju prokomentarisao Nemanja Starović, državni sekretar i zamenik ministra spoljnih poslova.

„Ovo su važni razgovori kako bismo se kretali u tom pravcu tog kompromisnog i održivog rešenja radi opstanka i naših sunarodnika i svih građana na prostoru Kosova i Metohije koji smatraju Republiku Srbiju svojom domovinom. Mi idemo na razgovore u dobroj veri i pozitivno ocenjujem ove najave koje dolaze iz same >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Evropske unije o tome da nema govora o bilo kakvom novom dijalogu ili resetovanje dijaloga, o čemu je govorio Kurti, već da se radi o nastavku procesa koji je započet 2011. Godine, koji je proizveo prvi okvirni sporazum iz Brisela 2013-te godine, što znači da se te obaveze koje su preuzete, a mi smo strana koja je sve svoje obaveze ispunila, tako i od one druge strane moramo očekivati isto.

Starović je siguran da će evropski posrednici prepoznati na pravi način te principijalne pozicije i predvidljivu politiku same Republike Srbije.

"Nadam se da će na jedan glasan i jasan način osuditi ponašanje Aljbina Kurtija i njegov ne konstruktivni pristup koji se ogleda u izjavama koje daje u poslednje vreme o tome da želi nekakav novi dijalog, da nema nameru da formira ZSO i da u Brisel dolazi samo po nekakvo obostrano priznanje, o čemu naravno neće biti govora“, smatra Starović.

Zapaljivu retoriku prati i eskalacija na terenu. Naša delegacija će svakako upozoriti sve prisutne na sastanku da imamo jednu bezbednosnu deterioracija na samom terenu, smatra Starović.

"U poslednjih pet meseci mi imamo više incidenata na prostoru Kosova i Metohije nego tokom čitave prethodne godine. Ono što posebno zabrinjava je ugrožavanje verskih sloboda, skrnavljenje hramova, a vidimo i pokušaje otimanja srpske kulturno-religijske baštine. To je nešto što ne smemo dopustiti“, jasan je Starović.


Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.