Srpski benzin najskuplji među zemljama u tranziciji

Izvor: Politika, 04.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski benzin najskuplji među zemljama u tranziciji

Od subote litar benzina na pumpama 101,6 dinara (1,18 evra). – U Grčkoj benzin sada košta 1,09 evra, u Španiji 1,11 evra, Luksemburgu 1,17 evra...

Posle nedavnog, osetnog, poskupljenja goriva, za oko 4,5 dinara po litru, vozače u Srbiji čeka tokom ovog vikenda još jedno... Za koliko tačno, znaće se u četvrtak, nakon što Ministarstvo rudarstva i energetike uradi nov presek stanja shodno rastu cena sirove nafte na svetskoj berzi i kursu dolara.

I dok u ministarstvu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << juče nisu hteli da komentarišu najave pojedinih medija da bi gorivo moglo da poskupi za četiri dinara, Ivan Nikolić, saradnik biltena „Makroekonomske analize i trendovi”, potvrdio je da će litar benzina narednih dana premašiti granicu od 100 dinara.

– Neslavan rekord, pogotovo ako se ima u vidu da vozači u Srbiji toče gotovo najnekvalitetnije gorivo u Evropi – ističe Nikolić, dodajući da će s budućom cenom od 101,6 dinara (1,18 evra) Srbija biti ne samo rekorder među zemljama u tranziciji nego i u odnosu na neke zemlje Evropske unije.

U Grčkoj se benzin sada može kupiti za 1,09 evra, u Španiji za 1,11 evra, Luksemburgu za 1,17 evra.

Cena goriva u Srbiji mogla bi biti znatno niža kada bi se država odrekla zahvatanja na svakom natočenom litru. Međutim, ona to uporno odbija. Prošle godine, da podsetimo, nijednom nije došlo do smanjenja državnih zahvatanja, a derivati su tokom 2007. poskupeli čak 11 puta.

Nikolić ističe da država sada ubire 53 odsto prihoda od maloprodajne cene benzina. To praktično znači da se od 97,6 dinara, koliko sada košta litar benzina od 95 oktana, u državnu kasu samo po osnovu akciza sliva 36,9 dinara i 14,9 dinara od poreza na dodatu vrednost, odnosno 50,8 dinara ukupno.

Pored toga, država indirektno, kao stopostotni vlasnik NIS-a, od proizvođačke cene koja iznosi 41,8 dinara (od troškova prometa koji se odnosi na sistem NIS-a ubere se još pet dinara) takođe prihoduje, jer dobit NIS-a isto tako završava u budžetu.

Preračunato u evre, samo po osnovu akcize i PDV-a, država trenutno dobija oko 62 evrocenta po litru benzina što je mnogo više od bilo koje zemlje u okruženju.

– Pri tome imajmo u vidu da je nedavno usklađivanje akciza sa inflacijom iz prethodne godine samo dodatno produbilo jaz između Srbije i posmatranih zemalja budući da je i sa 56 evrocenti, koliko je tada državi pripadalo po osnovu PDV-a i akcize, Srbija čvrsto držala prvo mesto – kategoričan je Nikolić.

Zanimljiv je nalaz da je i proizvođačka cena NIS-ovog benzina veća od cene benzina hrvatske Ine, odnosno slovenačkog Petrola. Iz toga se može zaključiti da zadržavanje monopolskog položaja, osim što škodi samom NIS-u (jer je njena vrednost usled konstantnog pada tržišnog učešća tokom poslednjih godina osetno smanjena), direktno nanosi štetu i potrošačima u Srbiji koji su prinuđeni da plaćaju skuplje i nekvalitetnije gorivo u odnosu na zemlje u okruženju.

Iz ovoga proizlazi da je jedini dobitnik u svemu ovome država koja puni budžet iz svakog poskupljenja, a sve na štetu građana i privrede u celini. Naravno državi, pojašnjava Nikolić, ne pada na pamet da za dodatni prihod naplaćen od PDV-a smanji akcizu, iako je ta mogućnost ostavljena i u samom Zakonu o akcizama.

On napominje da su i Hrvatska i Slovenija tokom prošle godine iskoristile priliku da ublaže veliki skok cena derivata. I to tako što je Hrvatska u aprilu smanjila akcize za oko 15 odsto, a Slovenci sredinom septembra korekcijom za 4,1 evrocent, odnosno za oko 11 procenata.

Budući da bi prema našoj računici smanjenje akcize na gorivo za tri dinara, odnosno za oko 10 odsto, značilo i manje prihode u srpski budžet u 2008. i to za oko sedam milijardi dinara (odnosno šest milijardi manje od akciza i jednu milijardu od PDV-a), usled trenutne političke situacije gotovo je sigurno da će ova mera i ubuduće izostati.

Nema dileme, kaže Nikolić, da ovakvim upravljanjem glavnim energentom vlada ruši standard građana, povećava inflaciju i usporava privredni rast. Na drugoj strani, pozitivan je efekat što se dodatnim budžetskim prihodima, koje postojeći nameti omogućavaju (i koje generiše inflaciju), smanjuje budžetski deficit.

Jasna Petrović

--------------------------------------------------------------

Cene će na svetskom tržištu i dalje rasti

Od poslednjeg poskupljenja goriva, 20. februara, do danas cena sirove nafte je stalno išla naviše. Tako se barel uralske nafte koja se prerađuje u srpskim rafinerijama tada prodavao po ceni od 94,19 dolara, da bi se već poslednjeg dana prošlog meseca popeo na 97,09 dolara. Juče je barel „urala” dostigao rekordnu cenu od 98,55 dolara, sa tendencijom daljeg poskupljenja. Inače, prosečna cena barela uralske nafte u januaru 2007. godine bila je 49,94 dolara.

Isidora Armuš, koja je u NIS-u zadužena za praćenje cene sirove nafte, kaže da se i dalje može očekivati rast cena, napominjući da je nafta na njujorškoj berzi dostigla novi rekord sa 101,32 dolara po barelu.

Razlogom za stalno poskupljenje sirove nafte navodi se moguće smanjenje proizvodnje od strane OPEK-a, kao i strah da Venecuela prekine saradnju sa zapadnim naftnim kompanijama, kaže Armuš.

Analitičari ovakvu pojavu povezuju i sa slabljenjem dolara. OPEK krivi spekulatore za podizanje cena sirove nafte i najverovatnije neće doneti odluku o rastu proizvodnje na sastanku koji će se održati ove nedelje.

OPEK se suočava sa jednom od „najtoplijih” nedelja u skorijem periodu. Cene nafte ne samo da su probile 100 dolara po barelu već su ostale na tom nivou nekoliko dana. Oslabljeni američki dolar i dalje ima ogroman uticaj na cenu nafte, zaključuje Armuš.

-------------------------------------------------------------

Gas skuplji za 21 odsto

Vlada Srbije mogla bi, na zahtev „Srbijagasa”, sutra na svojoj sednici da odobri nove cene gasa, više za oko 21 odsto. Razlog za poskupljenje je, saznaje se, skok cena sirove nafte na svetskoj berzi, što je bio dovoljan razlog da ruski „Gasprom” početkom godine poveća cene po kojima sada isporučuje ovaj energent i to za oko 30 procenata.

[objavljeno: 05/03/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.