Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Dec.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija primljena u "Šemu za sveže voće i povrće" OECD-a

BEOGRAD - Srbija je na plenarnoj sednici međunarodne organizacije OECD (Organizacija za ekonomski razvoj i saradnju), primljena u članstvo Šeme za sveže voće i povrće OECD-a, saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede.

Odluku o učlanjenju, donele su 23 zemlje članice te međunarodne organizacije, posle boravka Evaluacionog tima OECD "Šeme za sveže voće i povrće", juna ove godine u Srbiji, a na sednici je odlučeno da naša zemlja može aktivno da učestvuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u međunarodnoj spoljnotrgovinskoj razmeni svežeg voća i povrća.

Pored obaveza o uvođenju OECD standarda, koji su gotovo jednaki sa EU standardima, Srbija je dobila pravo izdavanja međunarodnih sertifikata koji joj daju pravo ravnopravnog učesnika u međunarodnoj trgovini.

U narednom periodu, zadatak Srbije vezan je za izmenu zakonske regulative u smislu usaglašavanja nacionalnih standarda sa međunarodnim (OECD/UNECE) standardima kvaliteta za sveže voće i povrće, čime bi postali konkurentniji na inostranom tržištu.

Ulaskom u OECD "Šemu za sveže voće i povrće", zaokružen je ciklus učlanjenja zemlje u sve četiri OECD šeme koje propisuju standarde za trgovinu semenom, šumskim materijalom, svežim voćem i povrćem, kao i uslove koje moraju da ispunjavaju mašine kojima se obavlja poljoprivredna proizvodnja.

Te četiri šeme su - za seme (učlanjenje završeno 2001. godine), za traktore (učlanjenje izvršeno 2006. godine), za šume (učlanjenje izvršeno 2008.) i Šema za sveže voće i povrće (učlanjenje izvršeno 2008.).

Nedavno je toj organizaciji pristupila i Ruska Federacija, naš značajni partner u trgovini svežim voćem i povrćem. U procesu prijema je i nekoliko zemalja članica CEFTA - Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, koje su takođe značajni partneri u toj vrsti trgovine, navedeno je u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.