Srbija i Kina – čelično prijateljstvo i strateško partnerstvo

Izvor: RTS, 23.Apr.2019, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija i Kina – čelično prijateljstvo i strateško partnerstvo

Srpska delegacija na čelu sa predsednikom od sutra boravi u Kini na drugom ekonomskom forumu "Jedan pojas, jedan put", na kojem će se okupiti 40 šefova vlada i država. Vučić će u Pekingu razgovarati i sa kineskim i ruskim predsednikom, a predviđeno je i potpisivanje novih ugovora. Ministar finansija Siniša Mali kaže za RTS da odnosi između Srbije i Kine nikada nisu bili bolji.
Siniša Mali je, gostujući >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Dnevniku RTS-a naveo da odnose Srbije i Kine odlikuje čelično prijateljstvo i strateško partnerstvo.

Podsetio je da je predsednik Vučić učestvovao i na prvom forumu 2017. godine i da će se šesti put susreti sa kineskim predsednikom.
Mali kaže da je to velika čast i prilika da se potvrdi prijateljstvo i da se nađe način da se saradnja produbi u ekonomskom smislu.
Kada je reč o sporazumima koji će biti potpisani, Mali je najavio projekat gradnje pruge od Niša do Preševa uz podsećanje da se radi rekonstrukcija pruge od Beograda do mađarske granice.
"Sa rekonstruisanom prugom do Preševa imaćemo vertikalu od najsevernije do najjužnije tačke imajući u vidu da ćemo biti glavna tranzitna arterija za uvoz i izvoz robe iz Evrope", naveo je ministar.
Govorio je i o izgradnji sektora C obilaznice oko Beograda kao i o finansijskom aranžmanu o auto-putu Preljina – Požega.
Na osnovu sporazuma od prošle godine biće potpisan i ugovor o izgradnji industrijskog parka u Borči. Mali kaže da će to biti najveći kineski industrijski park u Evropi i da će se nalaziti pored Pupinovog mosta.
"To su milijarde investicija, nova radna mesta ali i podizanje kvaliteta infrastrukture", rekao je Siniša Mali.
Podseća da je Kina pomogla oko Železare koja je naš najveći izvoznik i da je kineska kompanija prošle godine preuzela RTB Bor.
Šansa za nove projekte 
Ponavlja da odnosi dve zemlje nikada nisu bili bolji i da je forum šansa da se razgovara o novim projektima.
Ističe i da se Srbiji ukazuje velika čast jer će Aleksandar Vučić biti jedan od tri predsednika koji će imati završni govor.
Kada je reč o stanju u budžetu, ministar kaže da je za celu godinu planiran deficit od 0,5 odsto ali da je u prva tri meseca bolji rezultat od projektovanog.
"Ako se po jutru dan poznaje, možemo da očekujemo dobre rezultate za ovu godinu", rekao je Mali i dodao da bi se onda otvorio fiskalni prostor za povećanje plata i penzija.
Podseća da je projekcija pravljena sa MMF-om i ističe da je u prošloj godini Srbija imala rast BDP-a 4,3 odsto što je među boljim rezultatim u Evropi.
"Ako nastavimo ovako, naravno da se otvara prostor za povećanje plata i penzija", ponovio je Mali i ocenio da su zato važni susreti kao što je predstojeći forum i Kini.
"Radimo na tome da se poveća broj investitora", rekao je ministar i naglasio da to znači više novca u budžetu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mali: Na samitu u Pekingu potpisaćemo više od 10 sporazuma

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Apr.2019

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da će delegacija Srbije, tokom učešća na predstojećem samitu "Jedan pojas - jedan put" u Pekingu, potpisati više od 10 sporazuma sa kineskim partnerima...Navodeći da odnosi Srbije i Kine "nikad nisu bili bolji" i da ih odlikuje "strateško partnerstvo...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

"Kineski industrijski park gradiće se u Borči, 10.000 zaposlenih" VIDEO

Izvor: B92, 23.Apr.2019

Beograd -- Srpska delegacija sa predsednikom Aleksandrom Vučićem na čelu od sutra boravi u Kini na drugom ekonomskom forumu "Jedan pojas, jedan put"...Tom prilikom biće potpisano više od 10 sporazuma, rekao je ministar finansija Siniša Mali, a jedan od najvažnijih ugovora koji će biti potpisan...

Nastavak na B92...

Vučić u Kini: Si i Putin, "prethodnica" za Berlin

Izvor: B92, 23.Apr.2019

Beograd -- Poseta Aleksandra Vučića Pekingu u ovom trenutku je verovatno jedna od najznačajnijih za Srbiju...Imajući u vidu da će se na samitu Pojas i put okupiti 40 šefova država i vlada i specijalne izaslanike najmoćnijih zemalja EU, tako će proveriti poziciju i mogućnosti da Srbija zaštiti...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.