Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Apr.2019, 09:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mali: Na samitu u Pekingu potpisaćemo više od 10 sporazuma

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da će delegacija Srbije, tokom učešća na predstojećem samitu "Jedan pojas - jedan put" u Pekingu, potpisati više od 10 sporazuma sa kineskim partnerima.

Navodeći da odnosi Srbije i Kine "nikad nisu bili bolji" i da ih odlikuje "strateško partnerstvo i čelično prijateljstvo", ministar je za Radio-televiziju Srbije rekao da će učešće srpske delegacije na skupu u Pekingu biti prilika da "potvrdimo prijateljstvo sa Kinom >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << i nađemo načine da u ekonomskom smislu unapredimo saradnju".

"Posebno je važan sporazum o rekonstrukciji pruge Beograd - Niš - Preševo jer ćemo sa završetkom te pruge i pruge Beograd - Budimpešta imati vertikalu od naše najsevernije do najjužnije tačke i tako ćemo ponovo postati glavna tranzitna arterija za izvoz i uvoz robe u Evropu", kazao je Mali.

Po njegovim rečima, na samitu će biti potpisan i ugovor o izgradnji sektora C obilaznice oko Beograda, finansijski aranžman za završetak deonice autoputa od Preljine do Požege kao i ugovor o izgradnji industrijskog parka u Borči.

"To su milijarde evra investicija, nova radna mesta ali i podizanje kvaliteta infastrukture", rekao je Mali.

Govoreći o zakonu o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima, ministar je izrazio očekivanje da će taj akt u četvrtak biti usvojen u Skupštini Srbije.

"Ovo je konačno rešenje za sve građane koji su uzeli kredite u švajcarskim francima", kazao je Mali i dodao da u vezi sa spornim kreditima "ne postoji drugi način nego da država reaguje".

Upitan da li je moguće povećanje plata i penzija tokom godine, ministar je kazao da treba sačekati septembar ali da su rezultati u prvom kvartalu za 35 milijardi dinara bolji od projektovanih.

"U prvom kvartalu imamo suficit od 15,8 milijardi dinara. Ako nastavimo na ovaj način otvoriće se prostor za povećanje plata i penzija", kazao je Mali.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.