Srbi prvi napravili hleb od tikve

Izvor: Večernje novosti, 22.Jan.2013, 22:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi prvi napravili hleb od tikve

ZELENE je boje, ima nutritivne karakteristike mesa, koristi se kao dodatak za hleb i peciva, a nastalo je - od tikve. Stručnjaci novosadskog Instituta za prehrambene tehnologije, u saradnji sa stručnjacima kompanije "Pan union oil", prvi u svetu uspeli su da naprave brašno od tikve, odnosno, od ostatka tikvinog semena koji se dobija posle ceđenja ulja.Put do ovog rezultata, međutim, nije bio kratak i jednostavan. Branislav Panić, vlasnik "Pan union oila", priča da je sve počelo kada je probao >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << "pogaču", odnosno nusproizvod kod ceđenja ulja semena tikve "golice", koja se koristila kao stočna hrana. Pomislio je da bi "pogača" mogla da se koristi i u druge svrhe. Onda su počela istraživanja na Institutu za prehrambene tehnologije u Novom Sadu.PROTEINA KAO U MESU INTERESANTNO je da, kod prerade semena tikve, samo jedna trećina količine "odlazi" u ulje, a dve trećine su "pogača", odnosno, naša sirovina - objašnjava Mastilovićeva. - Samo brašno, inače, sadrži 60 odsto proteina, 10 odsto ulja, i nešto malo šećera, vlage i vlakana, tako da ga, kada se govori o ceni, ne treba porediti sa brašnom od pšenice, već proizvodima kojima se hleb obogaćuje, kao što je meso. Naše brašno, međutim, ima dvostruko više proteina od mesa, a cena mu je i do četiri puta niža.- Uradili smo, relativno brzo, sva ispitivanja i analize i utvrdili smo kako je "pogača" u stvari jako poželjna kao dodatak ljudskoj ishrani, jer ima izuzetne nutritivne vrednosti, kojima dobrim delom nadmašuje meso - objašnjava Jasna Mastilović, naučni savetnik Instituta. - Praktično, pogača od isceđenog semena tikve sadrži mnogo toga, što savremenom čoveku nedostaje u ishrani. Upravo zbog toga, odlučili smo da pokušamo da je "upakujemo" u proizvod koji se svakodnevno koristi. Opredelili smo se da napravimo specifično brašno, koje će se dodavati hlebnom brašnu. Eksperimentima smo došli do toga da je najbolje da se, u "redovno" brašno, doda 20 odsto našeg brašna, i da tada kriška hleba dobija karakteristike ukusnog sendviča, sa šunkom, puterom, pa i salatom...Ovaj posao uspešno je završen, a kasnije istraživanje pokazalo je da su Novosađani jedini u svetu, koji su došli na takvu ideju.- Dosta sarađujemo sa partnerima iz Austrije, koja je centar proizvodnje tikava i ulja od tikve - priča Panić. - Kada smo im rekli šta smo uradili, oni su se iznenadili, pošto nikada nisu čuli za takav pokušaj. Kasnije smo pretraživali sve izvore, i pokazalo se da smo zaista jedini, i samim tim, brašno smo patentirali. Očekujemo da se uskoro nađe i u slobodnoj prodaji, a već sada ga mnogi pekari, proizvođači testenina, pa i keksa i vafla, traže, pošto zaista ima veoma dobre osobine, i popravlja njihove proizvode...

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbi prvi napravili hleb od tikve

Izvor: B92, 22.Jan.2013

Beograd -- Zelene je boje, ima nutritivne karakteristike mesa, koristi se kao dodatak za hleb i peciva, a nastalo je - od tikve...Stručnjaci novosadskog Instituta za prehrambene tehnologije, u saradnji sa stručnjacima kompanije "Pan union oil", prvi u svetu uspeli su da naprave brašno od tikve, odnosno,...

Nastavak na B92...

Srbi prvi napravili hljeb od tikve

Izvor: BanjalukaLive.com, 23.Jan.2013, 12:11

Zelene je boje, ima nutritivne karakteristike mesa, koristi se kao dodatak za hljeb i peciva, a nastalo je od tikve. Stručnjaci novosadskog Instituta za prehrambene tehnologije, u saradnji sa stručnjacima kompanije "Pan union oil", prvi u svijetu uspeli su da naprave brašno od tikve, odnosno, od ostatka...

Nastavak na BanjalukaLive.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.