Srbi prvi napravili hleb od tikve

Izvor: B92, 22.Jan.2013, 22:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi prvi napravili hleb od tikve

Beograd -- Zelene je boje, ima nutritivne karakteristike mesa, koristi se kao dodatak za hleb i peciva, a nastalo je - od tikve.

Stručnjaci novosadskog Instituta za prehrambene tehnologije, u saradnji sa stručnjacima kompanije "Pan union oil", prvi u svetu uspeli su da naprave brašno od tikve, odnosno, od ostatka tikvinog semena koji se dobija posle ceđenja ulja.

Put do ovog rezultata, međutim, nije bio kratak i jednostavan. Branislav Panić, vlasnik "Pan union oila", priča >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je sve počelo kada je probao "pogaču", odnosno nusproizvod kod ceđenja ulja semena tikve "golice", koja se koristila kao stočna hrana.

Pomislio je da bi "pogača" mogla da se koristi i u druge svrhe. Onda su počela istraživanja na Institutu za prehrambene tehnologije u Novom Sadu.

"Uradili smo, relativno brzo, sva ispitivanja i analize i utvrdili smo kako je "pogača" u stvari jako poželjna kao dodatak ljudskoj ishrani, jer ima izuzetne nutritivne vrednosti, kojima dobrim delom nadmašuje meso", objašnjava Jasna Mastilović, naučni savetnik Instituta.

"Praktično, pogača od isceđenog semena tikve sadrži mnogo toga, što savremenom čoveku nedostaje u ishrani. Opredelili smo se da napravimo specifično brašno, koje će se dodavati hlebnom brašnu. Eksperimentima smo došli do toga da je najbolje da se, u "redovno" brašno, doda 20 odsto našeg brašna, i da tada kriška hleba dobija karakteristike ukusnog sendviča, sa šunkom, puterom, pa i salatom..."

Ovaj posao uspešno je završen, a kasnije istraživanje pokazalo je da su Novosađani jedini u svetu, koji su došli na takvu ideju.

"Dosta sarađujemo sa partnerima iz Austrije, koja je centar proizvodnje tikava i ulja od tikve", priča Panić.

"Kada smo im rekli šta smo uradili, oni su se iznenadili, pošto nikada nisu čuli za takav pokušaj. Kasnije smo pretraživali sve izvore, i pokazalo se da smo zaista jedini, i samim tim, brašno smo patentirali. Očekujemo da se uskoro nađe i u slobodnoj prodaji, a već sada ga mnogi pekari, proizvođači testenina, pa i keksa i vafla, traže, pošto zaista ima veoma dobre osobine, i popravlja njihove proizvode..."

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SRBI PRVI NAPRAVILI HLEB OD TIKVE: Brašno je zelene boje, sadrži proteine kao i meso

Izvor: S media, 22.Jan.2013

Zelene je boje, ima nutritivne karakteristike mesa, koristi se kao dodatak za hleb i peciva, a nastalo je - od tikve. Stručnjaci novosadskog Instituta za prehrambene tehnologije prvi u svetu uspeli su da naprave brašno od tikve, odnosno, od ostatka tikvinog semena koji se dobija posle ceđenja ulja...-Praktično,...

Nastavak na S media...

Srbi prvi napravili hljeb od tikve

Izvor: Capital.ba, 23.Jan.2013, 08:46

NOVI SAD, Zelene je boje, ima nutritivne karakteristike mesa, koristi se kao dodatak za hljeb i peciva, a nastalo je – od tikve. Stručnjaci novosadskog Instituta za prehrambene tehnologije, u ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.