Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Nov.2019, 16:00

SRBIJA NAJSIGURNIJA ZA ULAGAČE NA BALKANU: Nekada su investitori bežali od naše zemlje, evo šta se promenilo

SRBIJA NAJSIGURNIJA ZA ULAGAČE NA BALKANU: Nekada su investitori bežali od naše zemlje, evo šta se promenilo

Sniženje premije rizika, merene indeksom EMBI, 18. novembra pala je na istorijski niskih 29 bazna poena. 

To znači da se za obveznice Srbije plaća za 0,34 odsto viša kamatna stopa nego za američke obveznice (koje se uzimaju kao merilo).

Pre oko šest godina kamatna stopa bila je 10 puta veća, a pre osam godina čak 15 puta veća.

To pokazuje da je investiranje u Srbiju tada smatrano rizičnijim u odnosu na prosek zemlje u razvoju.

Međutim, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << 2012. godine, sa promenom vlasti, menjaju se i uslovi koji do tada nisu bili povoljni ni za ulagače ni za našu zemlju.

Kao čelni čovek vladajuće stranke SNS, a sadašnji predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, kao jedan od prvih zadataka postavlja popravljanje ekonomske situacije u zemlji, te smanjivanje zapošljavanja, najavljujući upravo ono što sadašnji ekonomski podaci pokazuju.

On je tada insistirao na stranim investicijama, te počeo sa sastancima koji su bili nezamislivi za vreme vladavine tadašnje vlasti..

Izjavio je da će prioritet naprednjacima na izborima te 2012. godine biti ekonomija i da je najvažnije da se "Srbija i Beograd zaposle".

- Najvažnija stvar kojom će se Srpska napredna stranka baviti u kampanji je napredak ekonomije, razvoj Srbije, investicije i zapošljavanje, a aktuelna vlast je pokazala da te probleme nije sposobna da reši - rekao je Vučić.

Pored sniženja premije rizika, ekonomski podatak koji pokazuje ekonomsku stabilizaciju Srbije jeste rast BDP-a.

BDP je od minusa (u procentima), došao do 4,4 odsto.

Predsednik Aleksandar Vučić u utorak je izjavio da očekuje da će Srbija ovu godinu završiti sa rastom BDP između 3,7 i 4 odsto i da će tako biti među najboljim zemljama u regionu i Evropi.

U regionu, premija rizika u Hrvatskoj iznosi 58 bp, u Mađarskoj 101 bp, u Rumuniji 177 bp.

Iz NBS kažu da se sada ulaganje u Srbiju ocenjuje znatno manje rizičnim u odnosu na prosek zemalja u razvoju.

- U periodu od 2012. godine premija rizika Srbije višestruko je smanjena. Konkretno, prosečan EMBI za Srbiju je 2012. godine iznosio 522 baznih poena i bio je za 180 baznih poena viši od proseka za zemlje u razvoju. To znači da je investiranje u Srbiju u tom periodu smatrano rizičnijim u odnosu na prosek za zemlje u razvoju.

Od kraja 2012. godine, zaključno sa poslednjim raspoloživim podatkom (18. novembar 2019), premija rizika Srbije snižena je za 362 bazna poena, sa 391 baznih poena na 29 baznih poena, što je i njen najniži nivo ikada i predstavlja najveće smanjenje među posmatranim zemljama regiona koje su obuhvaćene EMBI indeksom. Premija rizika Srbije je trenutno niža u odnosu na kompozitnu meru EMBI Global za 293 baznih poena, što je potvrda da se sada ulaganje u Srbiju ocenjuje znatno manje rizičnim u odnosu na prosek zemalja u razvoju.

Pad premije rizika zemlje, i s njim povezano povećanje kreditnog rejtinga Srbije na korak do investicionog rejtinga, znači povoljnije uslove finansiranja za državu i privatni sektor i veću raspoloživost sredstava za investicije, što je praktično potvrdjeno produženjem ročnosti i smanjenjem kamatnih stopa na hartije od vrednosti koje emituje država na domaćem i medjunarodnom tržištu, visokim prilivom stranih direktnih investicija, rastom domaće kreditne aktivnosti prema privatnom sektoru i rastom učešća ukupnih fiksnih investicija u BDP-u sa ispod 18% na 23% koliko će iznositi ove godine.

Samim tim, značajno smanjenje premije rizika odražava visok nivo poverenja investitora u privredu i finansijski sistem Srbije, kao i u održivost dobrih makroekonomskih pokazatelja na dugi rok - navode u NBS.

Dodaju da su najzaslužniji za taj uspeh predsednik, NBS i Vlada Repulike Srbije.

- Postignuta i očuvana cenovna i ukupna makroekonomska i finansijska stabilnost, eliminisana fiskalna neravnoteža i snažan pad učešća javnog duga u BDP-u, kao i dobre perspektive za privredni rast u srednjem roku, doveli su do promene percepcije investitora prema ulaganjima u Srbiju. Ove uspehe Srbija je postigla zahvaljujući posvećenosti svih nosilaca ekonomske politike – predsednika, Narodne banke Srbije i Vlade, postizanju i očuvanju makroekonomske stabilnosti, punoj koordinaciji mera monetarne i fiskalne politike i sprovođenju strukturnih reformi. Sve navedene aktivnosti su uticale na značajno unapređenje poslovnog ambijenta u Srbiji i jačanje konkurentnosti domaće privrede. Veliki napredak koji je ostvaren jasno se vidi iz činjenice da je prosečna premija rizika Srbije ove godine u odnosu na 2012. smanjena za 427bp, dok prosečna premija rizika za zemlje u usponu ne samo da nije snižena u ovom periodu, već je povećana za 22bp.

U istom periodu (od kraja 2012. godine), premija rizika za zemlje regiona je snižena, ali manje nego za Srbiju. Konkretno:

Ukoliko se pogleda poslednji podatak na dan 18. novembar, premija rizika Srbije bila je 293bp niža u odnosu na kompozitnu meru EMBI Global, što je još jedna potvrda da je ulaganje u Srbiju ocenjeno kao znatno manje rizično u odnosu na prosek za zemlje u razvoju - kažu u NBS.

Ekonomista prof. dr Ljubomir Madžar kaže da će sniženje premije rizika omogućiti da zaduživanje u inostranstvu bude lakše.

- To je povoljna vest jer to zemlju čini atraktivnijoj za strane investicije, mada se meni ne dopada ta isključiva orijentacija na strane investicije. Ima to svoju drugu stranu, ali čisto operativno i kratkoročno gledano, to je dobra vest i to će i omogućiti da zaduživanje u inostranstvu bude lakše - rekao je prof. dr Ljubomir Madžar.

Ekonomista, prof. dr Milan. R. Kovačević smatra da bi uspeh bio da se ulaganja postižu na osnovu pravog interesa investitora.

- Kad je reč o pojedinačnim privatnim investitorima glavni parametar je koliko se stranim ulagačima omogućava i koliko oni ulažu, te koliko to doprinosi opštem progresu zemlje. Važnije je da se vide parametri indeksa, nego sami indeks. Kad je velika ponuda kapitala, to znači da je nečim generisana velika tražnja. Kod nas je velika tražnja privatnog kapitala generisana sa velikim subvencijama. Mi imamo velika strana ulaganja, ali nemamo dobru statistiku o svemu tome. Zemlja se može pohvaliti stranim ulaganjima kada smanji subvencije i kad ulaganja postiže na osnovu pravog interesa investitora - rekao je prof. dr Milan. R. Kovačević.

On je upozorio da strani kapital može izazvati problem nedostatka radne snage, ali ističe da je dobro to što je smanjena nezaposlenost.

Jedan od najvećih poduhvata Srbije trenutno je dolazak Folksvagena u Srbiju.

Srbija može da ponudi bolje uslove Folksvagenu za investiciju nego sve druge zemlje zajedno, rekao je u oktobru predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da će naša zemljla nastaviti da se bori za gradnju te fabrike.

- Rekao sam to unapred - sve što ponudite, mi ćemo mnogo više - rekao je Vučić i istakao je Srbija već ponudila u novcu maksimalno predviđenu državnu pomoć od 258,5 miliona evra.

Nastavak na SrbijaDanas.com...


Pročitaj ovu vest iz drugih izvora

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.