SAD dale rok kompanijama koje grade „Severni tok 2“ da do 20. januara obustave radove

Izvor: Vostok.rs, 27.Dec.2019, 21:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD dale rok kompanijama koje grade „Severni tok 2“ da do 20. januara obustave radove

Stejt department SAD je saopštio da kompanije koje izvode radove na gasovodu "Severni tok 2" mogu izbeći sankcije ako prestanu sa radovima pre 20. januara 2020. godine. U saopštenju na sajtu Stejt departmenta navedeno je da strane koje učestvuju u projektu moraju „pod hitno da pokažu dobre namere i da obustave svoju delatnost“. Kompanije su dužne da taj postupak završe u roku od 30 dana od usvajanja zakona o budžetu, navedeno je u saopštenju. Stejt department SAD je podsetio da će američki državni sekretar u roku od 60 dana pripremiti izveštaj za Kongres SAD, u kojem će biti analizirano ko narušava zakon. „Vlada SAD odlučno podržava diversifikaciju isporuka energenata, pošto alternativne varijante pomažu da se smanji uloga geopolitike na energetskom tržištu, da se smanje cene za potrošače i da se poveća energetska bezbednost za zemlje koje dobijaju energente. Na primer, izračunato je da je prisustvo američkog tečnog prirodnog gasa uštedelo evropskim potrošačima osam milijardi dolara, jer im je omogućilo da postignu niže cene s aktuelnim isporučiocima“, navedeno je u saopštenju. Predsednik SAD Donald Tramp je 20. decembra potpisao odbrambeni budžet za 2020. godinu, koji podrazumeva sankcije protiv projekata „Severni tok 2“ i „Turski tok“.
Vašington je tražio od kompanija koje izvode radove da obustave izgradnju gasovoda. Kompanija „Alseas“ koja postavlja cevi za „Severni tok 2“, već je obustavila radove i povukla specijalne brodove. Zvanični predstavnik projektne kompanije Jens Miler je izjavio da je ostalo da se postavi još oko 160 od ukupno 2.460 kilometara cevi za gasovod. Ministar energetike Rusije Aleksandar Novak rekao je da Moskva ima alternativu za postavljanje cevi: „Gaspromov“ specijalni brod „Akademik Čerski“, koji je sada na Dalekom istoku Rusije, mogao bi da obavi taj posao.

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

SAD PRETE SANKCIJAMA Firmama rok od 24 dana da prekinu gradnju Severnog toka 2

Izvor: Blic, 27.Dec.2019

SAD će primeniti sankcije prema izvođačima radova na gasovodu Severni tok 2“, ukoliko oni "odmah“ ne demonstriraju dobru volju za obustavu radova", saopštio je danas američki Stejt department.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.