Najnovije vesti
Vesti Svet
SAD PRETE SANKCIJAMA Firmama rok od 24 dana da prekinu gradnju Severnog toka 2

SAD PRETE SANKCIJAMA Firmama rok od 24 dana da prekinu gradnju Severnog toka 2

SAD će primeniti sankcije prema izvođačima radova na gasovodu Severni tok 2“, ukoliko oni "odmah“ ne demonstriraju dobru volju za obustavu radova", saopštio je danas američki Stejt department.

Severni tok 2 Foto: Clemens Bilan / EPA;
Severni tok 2

U saopštenju se dodaje da će izvođači radova moći da izbegnu sankcije ukoliko prekinu taj posao do 20. januara, prenosi Sputnjik Internešenal.

Kompanije su dužne da taj postupak završe u roku od 30 dana od usvajanja zakona o budžetu, navedeno je u saopštenju.

Foto: Oliver Contreras / EPA;

Predsednik SAD Donald Tramp je 20. decembra potpisao odbrambeni budžet za 2020. godinu, kojim su predvidjene sankcije protiv projekata Severni tok 2“ i Turski tok“.

Švajcarsko-holandska kompanija "Olsis" koja je postavljala cevi za Severni tok 2“, već je obustavila radove i povukla svoje specijalne brodove.

Pročitajte još

Zvanični predstavnik projektne kompanije Jens Miler je izjavio da je ostalo da se postavi još oko 160 kilometara cevi za gasovod čija je ukupna dužina 2.460 kilometara.

Ministar energetike Rusije Aleksandar Novak rekao je jutros da Moskva ima alternativu za postavljanje cevi i da će gasovod biti pušten u rad pre kraja 2020. godine.

Gaspromov specijalni brod "Akademik Čerskij“", koji je sada na Dalekom istoku Rusije, mogao bi da obavi taj posao, naveo je on.