Rusija: Južni tok bez obzira na sve

Izvor: B92, 13.Jan.2014, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija: Južni tok bez obzira na sve

Brisel -- Ruski ambasador pri Evropskoj uniji Vladimir Čizov izjavio je Tanjugu da će se izgradnja gasovoda Južni tok nastaviti "bez obzira na sve".

On je poručio da bi Srbija trebalo da se pridržava bilateralnog sporazuma sa Rusijom o Južnom toku bez obzira na primedbe koje stižu iz EU i da će se izgradnja gasovoda nastaviti "bez obzira na sve".

"Srbija treba da se drži međuvladinog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sporazuma", rekao je Čizov dopisniku Tanjuga nakon današnje diskusije o odnosima EU-Rusija u organizaciji Centra za evropsku politiku u Briselu.

Čizov je na panelu pomenuo spor oko Južnog toka kao jednu od tačaka oko kojih su se interesi Moskve i Brisela sukobili nakon što je Evropska komisija zaključila da su sporazumi koje je Rusija zaključila sa šest zemalja clanica EU i Srbijom nisu u skladu sa evropskim propisima.

Ruski ambasador je rekao da je stav Moskve da evropski propisi, formulisani u okviru takozvanog Trećeg energetskog paketa, ne mogu biti jedino merilo za utvrđivanje regularnosti gasovoda.

"Južni tok počinje u Rusiji, prelazi preko Crnog Mora koje nije ni pod čijom jurisdikcijom, a zatim kroz niz zemalja od kojih jedna, a to je Srbija, nije članica EU", ukazao je on.

"Možda bi Treći energetski paket trebalo uskladiti sa bilateralnim sporazumima sa ovim zemljama, a ne obratno", izjavio je Čizov, istakavšsi da obustavljanje izgradnje Južnog toka "ne dolazi u obzir".

Ruski ambasador je rekao da Moskva željno očekuje početak pregovora sa EU na ovu temu, podsetivši da će evropski komesar za Energetiku Ginter Etinger krajem ove nedelje posetiti Moskvu, a da će se o Južnom toku razgovarati i prilikom susreta predsednika Vladimira Putina sa predsednikom EK Žose Manuel Barozom u Briselu 28. januara.

Šest članica EU uključenih u Južni tok je krajem prošle godine ovlastio Etingera da u njihovo ime pregovara sa Moskvom o usklađivanju bilateralnih sporazuma o Južnom toku sa Trećim Energetskim paketom.

Ovaj paket bi u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju 2015. godine trebalo da stupi na snagu i u Srbiji.

Etinger je u ranijoj izjavi za Tanjug rekao da će Srbija u budućnosti morati da revidira bilateralni sporazum sa Rusijom kako bi ga uskladila sa evropskim propisima.
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Čižov: Izgradnja Južnog toka bez obzira na sve

Izvor: Blic, 13.Jan.2014

Ruski ambasador pri Evropskoj uniji Vladimir Čizov izjavio je danas Tanjugu da bi Srbija trebalo da se pridržava bilateralnog sporazuma sa Rusijom o Južnom toku bez obzira na primedbe koje stižu iz Evropske unije i da će se izgradnja gasovoda nastaviti "bez obzira na sve"...- Srbija treba da se...

Nastavak na Blic...

Ruski ambasador pri EU: Izgradnja Južnog toka bez obzira na sve!

Izvor: Kurir, 13.Jan.2014

Južni tok počinje u Rusiji, prelazi preko Crnog Mora koje nije ni pod čijom jurisdikcijom, a zatim kroz niz zemalja od kojih jedna, a to je Srbija, nije članica EU, ukazao je Čizov..BRISEL- Ruski ambasador pri Evropskoj uniji Vladimir Čizov izjavio je da bi Srbija trebalo da se pridržava bilateralnog...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.