Računajte na SAD, branimo saveznike

Izvor: B92, 17.Nov.2015, 16:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Računajte na SAD, branimo saveznike"

Predsednik SAD Barak Obama je na Filipinima, pred vojnom fregatom obećao podršku u jačanju bezbednosti u morima koji okružuju tu zemlju.

Obama će u Manili učestvovati na samitu zemalja Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEK), zajedno s predsednikom Kine Si Đinpingom i drugim svetskim liderima.

Prilikom obilaska ratnog broda "Gregorio del Pilar", koji je nekada pripadao SAD, Obama je najavio da će filipinskoj mornarici dati još dva broda, kuter američke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obalske straže i istraživački brod.

"Imamo obavezu, čvrstu predanost da branimo našeg saveznika Filipine. Možete da računate na SAD", izjavio je Obama i dodao da njegova poseta pokazuje zajedničku posvećenot bezbednosti u vodama regiona.

SAD će ove godine izdvojiti 119 miliona dolara za mornarice zemalja jugoistočne Azije, a Obama će tražiti još 140 miliona dolara za sledeću godinu.

Obraćanje ispred ratnog broda pokušaj je američkog predsednika da skrene pažnju svetske javnosti na svoje napore da ojača saveze u jugoistočnoj Aziji i poveća uticaj SAD u regionu, što bi trebalo da bude jedan od najvećih uspeha njegove spoljne politike, navodi AP.

Poseta Filipinima deo je njegove diplomatske azijske turneje. Obama je prethodno bio na samitu Grupe 20 najrazvijenih zemalja u Antaliji, a zatim će otputovati u Maleziju.

Međutim, umesto da budu okončani za vreme Obaminog mandata, stari sukobi na Bliskom istoku prerasli su u nove, jednako intenzivne, a njegove napore zasenila je borba protiv Islamske države.

Najveće dostignuće njegove azijske politike do sada su trgovinski sporazumi u okviru Transpacifičkog partnerstva, koje bi trebalo da bude jadna od glavnih tema ekonomskog samita u Manili.

Lideri 21 članice APEK-a razgovaraće o jačanju ekonomske integracije regiona, sporazumima o slobodnoj trgovini, ulaganju u razvoj ljudskog kapitala, razvoju održivih zajednica, o inicijativama u oblasti klimatskih promena, a među temema razgovora neizostavno će se naći i teroristički napadi u Parizu.
Pogledaj vesti o: Barak Obama,   Vojni samit

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Obama dolazi na samit APEK-a

Izvor: VOA, 17.Nov.2015

Predsednik Barak Obama je, tokom razgovora sa liderima Filipina, u Manili obećao da će pomoći azijsko-pacifičkim saveznicama i ojačati njihovu pomorsku bezbednost...Nakon obilaska mornaričkog broda BRP Gregorio del Pilar, predsednik Obama je rekao novinarima i posadi  da Filipini uživaju punu...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.