RT: Gvaido će venecuelansku naftu učiniti dostupnom stranim kompanijama - njegov izaslanik u SAD-u

Izvor: Vostok.rs, 06.Feb.2019, 22:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Gvaido će venecuelansku naftu učiniti dostupnom stranim kompanijama - njegov izaslanik u SAD-u

Izvor: Vostok / RT Izaslanik venecuelanskog opozicionog lidera Huana Gvaida u SAD-u je izjavio da će rezerve nafte ove zemlje biti otvorene za strane investitore, tako podupirući sumnje da podrška Gvaidu od strane Vašingtona zavisi od nafte. Gvaidov predstavnik u Vašingtonu, Karlos Vekio je izjavio za Blumberg da opozicioni lider želi da poveća proizvodnju nafte i da ukine trenutne zahteve da državni naftni gigant PDVSA mora zadržati kontrolni udeo u zajedničkim ulaganjima. Trenutno, PDVSA mora da zadrži 51 posto udela u zajedničkim projektima. Američki predsednik Donald Tramp je u januaru dao podršku Gvaidu, te je pozvao "nezakonitog" Madura, da se povuče nakon što se opozicioni lider samoproglasio "privremenim predsednikom". "Želimo da idemo u otvorenu ekonomiju, želimo da povećamo proizvodnju nafte", rekao je Vekio tokom intervjua u kancelariji Blumberga u Vašingtonu. "Većina proizvodnje nafte koju želimo da povećamo biće u privatnom sektoru", rekao je on. Vekijevi komentari neće iznenaditi analitičare koji su predvideli da Tramp podržava kapitalističkog Gvaida protiv socijalističkog Madura kako bi dobio pristup ogromnim prirodnim resursima Venecuele za američke kompanije.
The hawks in the Trump administration trying to engineer regime change in Venezuela are being quite candid about their real motives (oil, capital markets & geo-strategic advantage). It's jingoistic liberals who convince themselves that Bolton & Pence want to liberate Venezuelans: https://t.co/rAmvfnsmKR
— Glenn Greenwald (@ggreenwald) February 6, 2019 Vekio, koji je u utorak prisustvovao Trampovom govoru, kao gost senatora Marka Rubia, takođe je rekao da Kitgo, američka rafinerija koju kontroliše PDVSA, neće podneti zahtev za bankrot unatoč ranijim izveštajima, rekavši da "nije potrebno".
 

 
Prema Blumbergu, Vekio je takođe predložio da bi Bela kuća mogla razmotriti izdavanje izvršnog naloga za zaštitu Venecuele od kreditora, što su SAD učinile za Irak. On je takođe rekao da je moguće da Venecuela pod Gvaidom neće poštovati ugovore o dugovima koje je sklopila Madurova vlada. U intervjuu, Vekio je pozvao Rusiju, koja podržava Madura, da ostane neutralna kako bi "olakšala naše odnose u budućnosti". Rusija je osudila Trampove napore za promenu režima u Venecueli i pozvala na posredovanje u rešavanju političke krize. Američki zvaničnici se nisu stideli da priznaju da je nafta glavni interes i motivacioni faktor u odluci da se podrži Gvaido. Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton izjavio je za Foks njuz, da bi to "ekonomski učinilo veliku razliku za Sjedinjene Države" ako bi američke kompanije mogle da "investiraju i razvijaju naftne kapacitete u Venecueli". Vikiliks je takođe otkrio da je prvi "fundamentalni interes" SAD-a u Venecueli nastavak snabdevanja naftom. What is the #1 U.S. interest in Venezuela? If the classified history of the U.S. State Department is a guide, oil. https://t.co/xCRNDT1oMF pic.twitter.com/8Z1e0IsKND
— WikiLeaks (@wikileaks) August 2, 2017

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.