Proterivanje 18 ruskih diplomata iz Češke i protivmere Moskve; Kijev proteruje višeg ruskog diplomatu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Apr.2021, 15:15

Proterivanje 18 ruskih diplomata iz Češke i protivmere Moskve; Kijev proteruje višeg ruskog diplomatu

Rusija će uskoro najaviti konkretne kontramere povodom proterivanja 18 ruskih diplomata iz Češke Republike, najavila je danas portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Ne želeći da precizira o kakvim kontramerama je reč, Zaharova je potvrdila da je važno da se uputi jasan odgovor na ovakvu odluku vlade u Pragu.

"Pred nama je cela radna nedelja. Sledi konkretna primena odluke koju ćemo doneti", predočila je Zaharova.

Premijer >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Češke Andrej Babiš i šef diplomatije Jan Hamaček potvrdili su u subotu da će 18 službenika ambasade Rusije u Pragu biti proterano jer, navodno, rade za specijalne ruske vojne obaveštajne službe, prenosi TAS S.

Češki zvaničnici tvrde da su osamnaestorica ruskih diplomata bili umešani u operaciju ruske vojnne obaveštajne službe 2014. godine kada je podmetnuta eksplozija u jedno skladište municije u mestu Vrbetice u kojoj je poginulo dvoje ljudi, preneo je ranije Rojters.

Zaharova je danas ocenila da proterivanje ruskog diplomatskog osoblja predstavlja dokaz da češke vlasti nemaju ni samostalnost u donošenju spoljnopolitičkih odluka, niti samostalno rukovode svojim odnosima sa Rusijom.

"Akcije zvaničnog Praga su karikaturalne. Oni su vazali 21. veka. SAD su uzdigle mehanizam vazalnih odnosa na novi tehnološki nivo, ali princip je ostao isti jer i Varšava i Prag služe američkim interesima", poručila je Zaharova i dodala da Zapad po svemu sudeći, preko akcija vlade u Pragu pokušava da neutrališe i zamagli informacije o planovima za izvršenje državnog udara u Belorusiji.

NATO podržava istragu o ruskim aktivnostima u Češkoj

NATO izražava podršku svojoj članici Češkoj Republici, u kojoj je otvorena istraga o "zlonamernim aktivnostima" Rusije koje su deo obrasca "opasnog ponašanja" zvanične Moskve, saopšteno je danas iz Severnoatlatske alijanse.

"Saosećamo sa porodicama nastradalih u eksploziji u Vrbeticama. Odgovorni se moraju privesti pravdi", poručuju iz NATO-a.

Poljska podržava proterivanje 18 ruskih diplomata iz Češke

Poljska u potpunosti podržava odluku vlade Češke Republike da protera 18 ruskih diplomata.

"Saveznička solidarnost i brza akcija čine nas snažnijima. Poljska u potpunosti podržava odluku češke vlade da protera 18 ruskih diplomata umešanih u operaciju ruske vojne obaveštajne službe 2014. godine kada je podmetnuta eksplozija u skladište municije", objavilo je poljsko ministarstvo spoljnih poslova na svom Tviter nalogu, prenosi Rojters.

Kijev proteruje višeg ruskog diplomatu

Ukrajina će proterati višeg diplomatu iz ruske ambasade u Kijevu kao odgovor na proterivanje ukrajinskog konzula iz Rusije, izjavio je danas zamenik ukrajinskog ministra spoljnih poslova Jevgeni Jenin.

Jenin je rekao da je u pitanju jedan od savetnika ruske ambasade u Kijevu, kojeg je identifikovao samo kao Černjikova, prenosi TAS S.

“Odgovarajuća nota biće poslata ruskoj ambasadi sutra ujutru", rekao je Jenin u intervjuu za televizijski kanal "Ukrajina 24".

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova najavilo je juče odluku o proterivanju višeg diplomate ruske ambasade.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je 17. aprila obavestilo otpravnika poslova Ukrajine Vasilija Pokotila o proterivanju konzula ukrajinskog generalnog konzulata u Sankt Peterburgu Oleksandra Sosonjuka, kojeg je u petak privela Ruska savezna služba bezbednosti (FSB) zbog pribavljanja poverljivih podataka iz baza podataka ruskih agencija za sprovođenje zakona i FSB.

Moskva je istakla da su "te aktivnosti nedopustive jer nisu u skladu sa statusom konzularnog službenika i štete bezbednosnim interesima Ruske Federacije“.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.