Procesom pridruživanja Srbije EU rašće cene nekretnina

Izvor: Studio B, 06.Feb.2014, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Procesom pridruživanja Srbije EU rašće cene nekretnina

Tržište nekretnina u Srbiji, i pored aktuelne krize, u narednim godinama bi moglo da bude najisplativije za ulaganje, sudeći po iskustvu zemalja koje su proteklih decenija bile u procesu pridruživanja i postale članice Evropske unije.

Statistički podaci uglednih evropskih finansijskih institucija pokazuju da proces pridruživanja Evropskoj uniji neminovno dovodi do povećanja cene kvadrata, >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << pa se tako u narednim godinama mogu očekivati značajnija pomeranja i na domaćem tržištu nekretnina.

Zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku i Privredne komore Srbije, govore u prilog tvrdnji da su cene nekretnina u Srbiji, i posebno u Beogradu, na najnižem nivou još od devedesetih godina prošlog veka.

Samo u prošloj godini cene su pale za oko pet odsto, a prema nekim pokazateljima čak i do 15 odsto.

Šta srpsko tržište kapitala može da očekuje u narednim godinama, koje će biti posvećene procesu pridruživanja i dobijanju punopravnog članstva u EU, najbolje ilustruju podaci Evropskog biroa za statistiku (Eurostat).

Ove podatke je analizirala Katarina Štajner iz Odelenja za istraživanje inostranih tržišta Austrijske nacionalne banke i došla do zaključka da su cene nekretnina konstatno rasle u zemljama centralne i jugoistočne Evrope, koje su prošle kroz proces pridruživanja EU i postale punopravni članovi.

Taj rast, prema njenoj analizi, izazvan je prilivom stranih investicija, povećanjem prihoda gradjana i dostupnijim kreditima za kupovinu nekretnina.

Kretanje na tržištu nekretnina, uoči i u prvim godinama pridruženja EU, posebno je bilo interesantno za Hrvatsku, pa se Ekonomski institut u Zagrebu u posebnoj studiji pozabavio ovom temom.

Viši naučni saradnik ovog Instituta Željko Lovrinčević je ustanovio da su sve zemlje nove članice EU nakon ulaska u Uniju zabeležile povećanje cena nekretnina, i to u proseku za 25,7 odsto na nacionalnom novou i 26,9 odsto u glavnim gradovima.

- Najdramatičnije povećanje, veće od 40 odsto, 2005. godine u novim zemljama članicama EU zabeleženo je u glavnim gradovima Poljske i Letonije, a na nacionalnom nivou su cene u godini ulaska u EU najviše povećane u Estoniji i u Poljskoj (28,9 odsto i 34,7 odsto)- naveo je Lovrinčević.

 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uzalak u EU diže cene nekretnina, ali šta do tada

Izvor: Kamatica.com, 06.Feb.2014

Tržište nekretnina u Srbiji, i pored aktuelne krize, u narednim godinama bi moglo da bude najisplativije za ulaganje, sudeći po iskustvu zemalja koje su proteklih decenija bile u procesu pridruživanja i postale članice Evropske unije..

Nastavak na Kamatica.com...

DOBRA INVESTICIJA: Kupujte stanove, biće još skuplji!

Izvor: Kurir, 07.Feb.2014, 10:12

Sudeći po iskustvima zemalja koje su bile u procesu pridruživanja EU, građevinarstvo u Srbiji očekuju lepši dani i povećanje cena nekretnina..BEOGRAD - Uložite u građevinu...Približavanje i ulazak neke zemlje u Evropsku uniju povećavaju cene nekretnina, pa je, možda, ovo pravo vreme da se...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.