Pregovori mogu da počnu, Rusi dolaze

Izvor: Blic, 09.Sep.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pregovori mogu da počnu, Rusi dolaze

Želim da izrazim zadovoljstvo zbog ratifikacije sporazuma i spremnost srpske vlade na zaključenje konkretnih ugovora koji iz njega proizilaze. Ja sam već uputio pisma potpredsedniku ruske vlade Sečinu i ministru Šojguu, koji imaju ključnu ulogu u potpisivanju ovog ugovora. Vrlo brzo ćemo koordinirati pregovaračku platformu i očekujem da ubrzo dođe do sastanka s njima - izjavio je juče potpredsednik Vlade Mlađan Dinkić povodom ratifikacije energetskog sporazuma u Skupštini Srbije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />


Ovim sporazumom predviđeno je da „Gasprom" izgradi deonicu gasovoda „Južni tok" kroz Srbiju i kupi 51 odsto Naftne industrije Srbije (NIS) za 400 miliona evra. Kako ova suma ne odgovara i procenjenoj tržišnoj vrednosti domaće naftne kompanije, postavlja se pitanje kako će i da li će uopšte Vlada pokušati da obezbedi bolju cenu.

Delegacija Rusije najavila je juče dolazak u Beograd za sledeću nedelju, pošto predstavnici „Gasproma" usaglase stavove sa predstavnicima ruske vlade.

- Stižemo početkom iduće nedelje čim obavimo poslednje konsultacije sa našom Vladom, rekao je za „Blic" Dmitrij Mališev, šef pregovaračkog tima ruskog giganta, i dodao da će u delegaciji verovatno biti i visokih ruskih zvaničnika.

Dinkić je istakao da će procena tržišne vrednosti NIS-a, koju je uradio „Dilojt i Tuš", moći da se koristi kao osnov za pregovore oko konačnog ugovora.

- To što je protokol potpisan ne znači da ne treba da se rukovodimo tržišnim vrednostima. Ugovor bi trebalo da bude potkrepljen fer ciframa i mi ćemo i nastojati da on bude fer - objasnio je Dinkić.

Iako Dinkić insistira na tome da procenjenu vrednost od 2,2 milijarde evra ne možemo da ignorišemo, kaže da bi ruska strana mogla to da ospori i da sama angažuje nezavisnu revizorsku kuću koja bi izvršila novu procenu.

- Ipak, oni bi došli do slične računice. Zato treba istaći da ako se NIS i proda po prethodno dogovorenoj ceni, da bi to bio poklon. Međutim, ja ne verujem da bi velika Rusija primala poklone od siromašne Srbije - rekao je Dinkić.

On je naglasio da se za akcije NIS prijavilo 12.126 sadašnjih i bivših radnika kompanije koji će dobiti ukupno ok 4,4 odsto akcija, dok će država imati 21,6 odsto akcija, građani 15 odsto, a „Gaspromnjeft" 51 odsto.

- Mislim da će Rusi pristati da napravimo dogovor kojim će obe strane biti zadovoljne, a ja ću kao član pregovaračkog tima nastojati da suma od 400 miliona evra za 51 odsto NIS-a bude veća, jer sam ubeđen da oni znaju da to nije fer cena - zaključio je Dinkić.

Ako su u prodaji NIS-a mnoge stvari ostale nedorečene i ostavljaju prostor za pregovore, onda je „Južni tok" deo energetskog sporazuma oko koga ima još više otvorenih pitanja i nepoznanica. Dovoljno je reći da se još ne zna trasa ovog gasovoda, kao ni to gde će on ući u našu zemlju niti koliki će kapacitet imati, a na studiju njegove izvodljivosti čekaćemo do naredne godine.

Naime, u januaru ove godine, tadašnji premijer Vojislav Koštunica dobio je pismo od predsednika UO „Gasproma", u kojem se, pored ostalog, navodi da nema konačnog rešenja za „Južni tok". Tu se navodi i da kapacitet kraka koji treba da prođe kroz našu zemlju zavisi od obima potrošnje gasa u Bugarskoj, koja je takođe ratifikovala sporazum o protoku gasovoda, pa je jasno da u ovoj priči zavisimo puno i od drugih zemalja regiona.

Dinkić je ocenio da je godišnji kapacitet gasovoda „Južni tok" kroz Srbiju od 10 milijardi kubnih metara nedovoljan da bi to bio magistralni gasovod. Kazao je da bi kapacitet trebalo povećati na 15 od 18 milijardi kubnih metara godišnje.

Ruski projekat gasovoda „Južni tok" vredan je 10 milijardi evra, a sporazumom je predviđeno da Srbija i Rusija ulože napore da gasovod dobije status projekta transevropske energetske mreže.

Gasovod i podzemno skladište gasa Banatski Dvor gradiće kompanije koje će osnovati ruski „Gasprom" i njegove kompanije kćerke i „Srbijagas", pri čemu će ruska strana u novoosnovanim kompanijama imati udeo od najmanje 51 odsto, a srpska strana najviše 49 procenata.

Ruska kompanija „Gasprom" pozdravila je juče ratifikaciju sporazuma o saradnji Srbije i Rusije.

- Pojačana saradnja Srbije i Rusije poboljšaće sigurnost u snabdevanju Evrope gasom i povećati fleksibilnost transportnih pravaca, posebno gasovodom „Južni tok" - rekao je zamenik predsednika Upravnog odbora Kompanije „Gasprom" Aleksandar Medvedev.

Predsednik UO „Gaspromnjefta" Aleksandar Đukov je rekao da se sada može raditi na zaključenju detaljnog kupoprodajnog ugovora i započeti primena rekonstrukcije i modernizacije.

Tender za izgradnju na Koridoru 10

Mlađan Dinkić je najavio i zatvaranje finansijske konstrukcije za kompletan Koridor 10, pri čemu će jedan deo biti finansiran uz pomoć kredita Svetske banke i Evropske investicione banke u iznosu od po 400 miliona evra, dok će Evropska banka za obnovu i razvoj dati kredit od 150 miliona evra. Jedan deo novca za izgradnju autoputa biće obezbeđen donacijama Republike Grčke od 100 miliona evra. Ostatak od oko 600 miliona evra biće obezbeđen iz privatizacionih prihoda.

- Za izgradnju deonice Horgoš - Novi Sad smo dostavili projekat Nacionalnom savetu za infrastrukturu, pa će se nakon njihove sednice znati kako će se graditi ova deonica. Ovaj autoput ne može da bude deo sporazumnog raskida, ići će se na tender i tipski ugovor, gde će onaj ko prihvati te uslove i da najnižu cenu građana i najbolje rokove, dobiti taj projekat - rekao je Dinkić.

Prostor za pregovore

- visina cene za NIS

- veća ulaganja

- otkup akcija građana u skladu sa procenom „Dilojta i Tuša"

- povećanje kapaciteta gasovoda „Južni tok"

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.