Predstavništvo u Moskvi koštalo građane Srpske 14 miliona KM

Izvor: Capital.ba, 14.Jun.2021, 16:32

Predstavništvo u Moskvi koštalo građane Srpske 14 miliona KM

BANJALUKA – Republika Srpska dala je u proteklih 20 godina više od 14 miliona maraka Predstavništvu u Moskvi, dok od najznačajnijih ruskih investicija u Srpskoj trenutno imamo zatvorenu Rafineriju nafte Bord, Rafineriju ulja Modriča u milionskim gubicima i „Comsarove“ projekte koji godinama tapkaju u mjestu. Foto: Capital.ba Zanimljivo je da osim redovnih sredstava koje Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju daje za finansiranje predstavništava RS u inostranstvu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << Predstavništvo u Moskvi u zadnje tri godine dobija i značajne iznose od Ministarstva trgovine i turizma RS i Ministarstva privrede i preduzetništva RS. Iz odgovora na poslaničko pitanje vidljivo je da su izdvajanja za Predstavništvo u Moskivi iz godine u godinu povećavana pa je sa 75.000 KM u 2001. godini iznos ove godine povećan na 2,6 miliona KM. Taj iznos predstavništvu su doznačila tri ministarstva i to Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju 440.000 КM, Ministarstvo trgovine i turizma 1,1 milion i Ministarstvo privrede i preduzetništva 1,1 milion KM. Ista ministarstva su u 2019. godini ovom predstavništvu doznačila ukupno 2,13 miliona, a Ministarstvo za evropske integracije i Ministarstvo privrede lani 1,76 miliona. Takođe, u Vladi su priznali i da ne znaju koliko je u svakoj godini novca isplaćeno ovom predstavništvu. „Za 2002. godinu nismo pronašli podatak“, odgovorili su iz Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju na poslaničko pitanje. U revizorskim izvještajima Ministarstva privrede i Ministarstva trgovine navedeno je da su transferi Predstavništvu u Moskvi odobreni zaključkom Vlade za promociju ekonomskih i turističkih potncijala Srpske u Rusiji. Najznačajnije aktivnosti Predstavništva RS u Ruskoj Federaciji između ostalog, su se odnosile „na jačanje institucionalne saradnje i unapređenja odnosa Srpske sa Rusijom kroz organizaciju posjeta zvaničnika RS Rusiji i susreta sa ruskim zvaničnicima i privrednicima“, navedeno je u izvještaju o radu Predstavništava RS za prošlu godinu. „Takođe, vođene su aktivnosti usmjerene na uspostavljanje i razvoj saradnje između Vlade RS i predstavnika ruskih oblasti poput:  Vladimirska oblast –  usaglašen je nacrt sporazuma o saradnji, prevedene prezentacije o potencijalima dvije strane radi razmatranja mogućnosti saradnje; Orenburška oblast – pružena je podrška i za uspostavljanje saradnje između Privredne komore Banjaluka i Privredne komore Orenburške oblasti; Uralska regija – dostavljene prezentacije institucija i kompanija iz Uralske regije iz oblasti privrede, zdravstva i turizma, planirana posjeta predstavnika ruske regije“, navedeno je u dokumentu. CAPITAL: M. Čigoja Ljubojević Чланак Predstavništvo u Moskvi koštalo građane Srpske 14 miliona KM се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Banjaluka dala prostore firmama koje obrću desetine miliona KM

Izvor: Capital.ba, 15.Jun.2021, 12:35

BANJALUKA – Grad Banjaluka je pod posebnim uslovima i 90 odsto nižoj cijeni dao u zakup preko 180 svojih poslovnih prostora. Gradska uprava Banjaluka (Foto: Capital) Za brojne humanitarne, sportske i druge organizacije to je značajna pomoć, ali na spisku se nalaze i pojedine ustanove i preduzeća...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.