Poslanik - zanimanje sa puno prava i malo obaveza

Izvor: S media, 23.Jul.2011, 12:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanik - zanimanje sa puno prava i malo obaveza

Srpski poslanici dužni su da učestvuju u radu skupštine, ali osim korišćenja identifikacione kartice i obaveštavanja predsednika kad odsustvuju sa sednice - drugih detaljno i strogo definisanih obaveza skoro da nemaju.

Obaveze poslanika propisane su Poslovnikom o radu Skupštine Srbije, a sagovornici Tanjuga slažu se da narodni izabranici imaju mnogo više "propisanih" prava, nego obaveza - pa, ukoliko to ne žele, ne moraju nikada da se jave za reč u skupštinskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << sali, niti da budu aktivni u radu parlamentarnih odbora.

"Poslanici nemaju dužnosti, kao ni obavezu da dođu ni na jednu sednicu parlamenta", ukazuje programski direktor Cesida Marko Blagojević.

Po njegovim rečima, poslanici možda imaju moralnu ili političku obavezu prema partiji, ali zakonsku obavezu da učestvuju u radu skupštine nemaju. Poslanik tako može da bude prisutan u skupštinskoj sali, a da nikada ne izgovori nijednu reč, dodao je Blagojević.

Poslanici, takođe, nemaju obavezu da dolaze u parlament, jer nisu zaposleni i nemaju radno mesto, već su na funkciji na koju ih je izabrao narod, odnosno partija.

"Poslanik nema nikakvu obavezu da učestvuje u radu skupštine, ne mora nikad da se pojavi u parlamentu, a na partiji je da proceni da li joj odgovara da ima takvog čoveka", dodaje Blagojević.

Programski direktor "Transparentnosti Srbije" Nemanja Nenadić ističe da Poslovnik o radu skupštine govori o pravima i obavezama poslanika, ali da se mnogo više prostora posvećuje pravima, koje poslanici imaju i koja su definisana i u Ustavu i u Zakonu o narodnoj skupštini, nego obavezama.

"Kao obaveza se javlja jedna opšta odredica da je poslanik dužan da učestvuje u radu skupštine, a kada se pogleda kako je ta odredba razrađena, vidi se da je jedina dužnost koju poslanik u tom kontekstu ima da opravda i obavesti predsednika skupštine o tome kada će biti odsutan sa sednice", primetio je Nenadić.

On je ukazao da je prostor koji zauzimaju slobode i prava poslanika mnogo veći nego onaj koji zauzimaju njihove dužnosti, kao i da je poslanik slobodan da odluči šta će raditi i da li će biti aktivan ili pasivan u radu parlamenta.

Komentarišući nedavni čin poslanika Bošnjacke nacionalne liste Esada Džudževića, koji je "zamrzao" poslaničke aktivnosti u Skupštini Srbije i objasnio da ubuduće neće glasati za vladine zakonske predloge i učestvovati u radu skupštinskih odbora, Tanjugovi sagovornici složili su se da institucija zamrzavanja poslaničke funkcije ne postoji.

Poslanik može da radi šta god hoće, ali ne može da zamrzne mandat, jer ne postoje forma i procedura koje se zove zamrznuti mandat, rekao je Blagojević, dok Nenadić smatra da je Džudžević verovatno želeo da naglasi razloge zbog kojih neće učestvovati neko vreme u radu parlamenta, što je nazvao zamrzavanjem.

Da mi je biti... poslanik!

"Dakle, reč je o faktičkom činu, a ne pravnom stanju i statusu", objasnio je Nenadić, dok je Blagojević podvukao da su poslanici svesni činjenice da prava koja imaju u velikoj meri prevazilaze njihove obaveze, iako bi istovremeno trebalo da budu svesni obaveza, koje preuzimaju na sebe preuzimanjem mandata.

Oni imaju obavezu da zastupaju interese građana, rekao je direktor Cesida i naglasio da je pitanje šta poslanik radi i koja je svrha njegovog mandata, ako nije u skupštini i ne zastupa interese građana, koji su glasali za njegovu partiju.

Predsednik Administrativnog odbora Skupštine Srbije Nenad Konstantinović rekao je da ni parlament ni taj odbor ne mogu da ulaze u to na koji način će neki poslanik ispunjavati svoje obaveze, a da će "glavni sudija" da li je neko radio i koliko se trudio biti građani.

Poslanici gde će vam duša?

"Siguran sam da se građani koji su glasali za partiju Džudževića to imati u vidu kada budu glasali na nekim sledećim izborima", naveo je Konstantinović i objasnio da poslanički mandat može da prestane samo podnošenjem ostavke ili njegovim istekom, do kada poslanik sva prava i obaveze uživa u potpunosti.

Imunitet poslanika: Zaštita za javnu reč

Odluku da "zamrzne" poslanički mandat Džudžević je doneo pošto su nepoznati počinioci isekli sve četiri gume na njegovom službenom automobilu, vlasništvu Bošnjačkog nacionalnog veća, koje je bilo vidno obeleženo.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.