Poljska će ukrajinskim izbeglicama naplaćivati hranu i smeštaj

Izvor: B92, 29.Nov.2022, 19:40

Poljska će ukrajinskim izbeglicama naplaćivati hranu i smeštaj

Poljska planira da ukrajinskim izbeglicama naplaćuje hranu i smeštaj nakon četiri meseca boravka u državnom smeštaju, saopštila je danas tamošnja vlada.

"Državljani Ukrajine koji borave u Poljskoj u centrima za kolektivni smeštaj učestvovaće u troškovima smeštaja i obroka", navodi se u saopštenju vlade, prenosi Rojters.

Kako se navodi, oni koji borave u takvom smeštaju, na primer u hotelskim sobama ili školskim domovima koje finansira država, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a duže od 120 dana moraće da pokriju 50 odsto troškova dnevno po osobi, a posle 180 dana to bi iznosilo 75 odsto.

Prema planu poljske vlade, oni koji su nesposobni za rad zbog godina ili invaliditeta, kao i trudnice bili bi isključeni iz ovog plana.

Vlada želi da se nova pravila primenjuju od 1. marta naredne godine, a predlog zakona će ići u parlament gde se očekuje da će biti usvojen.

Više od milion ukrajinskih izbeglica našlo je privremeni dom u Poljskoj, zapadnom susedu Ukrajine, nakon što je Rusija napala Ukrajinu 24. februara.

Međutim, nakon početne javne podrške izbeglicama, resursi Poljske presušuju i izbeglicama je sve teže da nađu stanove i dobiju podršku, jer se zemlja suočava sa krizom troškova života i opterećenjima budžeta, navodi britanska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Poljska vlada namerava da počne naplatu kirije i hrane izbeglicama iz Ukrajine

Izvor: Danas, 29.Nov.2022

Poljska vlada saopštila je danas kako namerava da počne naplatu kirije i hrane izbeglicama iz Ukrajine posle četvoromesečnog boravka u državnom smeštaju.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.