Otkriveno zašto je Orban bio u Moskvi: Putin je doneo odluku

Izvor: B92, 06.Okt.2018, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkriveno zašto je Orban bio u Moskvi: Putin je doneo odluku

Beograd -- Izgradnja morskog kraka Turskog toka veoma dobro napreduju tako da će biti završena već do početka ili polovine decembra.

To je Tanjugu izjavio osnivač i generalni direktor Državnog fonda za energetsku bezbednost u Rusiji Konstantin Simonov.

On je potvrdio zainteresovanost Gasproma da nastavi gradnju Turskog toka prema Srbiji i dalje ka Mađarskoj i Austriji i naveo da je za tu rusku energetsku kompaniju mnogo bliža ruta nastavka Tuskog toga preko Bugarske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ka Srbiji, umesto preko Grčke i Makedonije.

"Brzina gradnje Turskog toka je za svetski rekord, za samo jedan dan je postavljeno više od šest kilometara cevi, to je svetski rekord. Tako da možemo da kažemo da će biti završen taj kraj do polovine decembra, a možda i do početka tog meseca", rekao je Simonov. Dodao je da će svakako gradnja biti gotova do kraja godine.

On je prethodno na panelu Evropska mapa puta u energetici do 2050. godina, u okviru Sedmog Samita EU - jugoistočna Evropa, o održivom razvoju za Balkan - Srbija u vodećoj ulozi, u organizaciji londonskog Ekonomista, rekao da na Zapadnom Balkanu ne postoji dovoljna potrošnja gasa i da je jedan od razloga za to nedostatak infrastrukture.

Osvrnuo se na stanje u sektoru gasnog snabdevanja u regionu i rekao da je Gasprom želeo da gradi infrastrukturu u ovom regionu - Južni tok, ali da je taj projekat ukinut.

Govoreći o izgradnji podzemnih objekata za skladištenje tečnog gasa, kaže da je 70 procenata tih terminala za skladištenje prazno i da nisu u funkciji, a Evropa, ukazuje, s druge strane želi još takvih terminala da gradi.

"Želimo da se ostvari razdvajanje biznisa od politike. Kada pogledamo odnose Rusije i Turske, bili smo prijatelji pre novembra 2015, onda posle ovog slučaja sa avionom, Putin je rekao da je Turska neprijatelj broj jedan Rusije i sada se ponovo sve vraća u normalu i Putin i Erdogan se često sastaju".

Krajem avgusta je objavljeno da je Gasprom već izgradio 80 odsto Turskog toka. Gasovod će imati dva kraka, kapaciteta od po 15,75 milijardi kubnih metara gasa godišnje, pri čemu je prvi krak namenjen potrebama Turske, dok je drugi za potrebe južne i jugoistočne Evrope.

Zamenik direktora Gasproma Aleksandar Medvedev je izjavio da će u bliskoj budućnosti biti doneta konačna odluku o ruti drugog kraka Turskog toka za snabdevanje gasom zemalja u južnoj i jugoistočnoj Evropi. Miler je ranije rekao da bi prirodni gas koji će se isporučivati preko drugog kraka gasovoda Turski tok mogao da poteče kroz gasne transmisione sisteme Bugarske, Srbije i Mađarske početkom 2020. godine.

Gasprom je u maju 2017. godine započeo izgradnju 930 kilometara duge morske deonice gasovoda, dok će kopneni deo na teritoriji Turske biti dug 180 kilometara.

Gasprom i turska vlada su krajem maja potpisali protokol o kopnenom delu gasovoda Turski tok za isporuke ruskog gasa evropskim potrošačima.

Na panelu je profesor ekonomije na Istanbulskom univerzitetu Cidem Borke Tunali rekla da zemlje u regionu jugoistočne Evrope najviše troše naftu u ukupnoj potrošnji energenata, dok je gas na tećem mestu. Kako kaže, to povećava njihovu ranjivost i ugrožava energetsku bezbednost, zbog čega je važna diverzifikacija izvora snabdevanja. Tunali ističe da je u tom smislu značajan i projekat gradnje južnog gasnog koridora koji će obezbediti azerbedjžanski gas za zemlje jugoistočne Evrope i podići konkurentnost tržišta energenata.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.