Okolina Atine i dalje u plamenu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Avg.2009, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Okolina Atine i dalje u plamenu

ATINA - Stotine grčkih vatrogasaca, uz pomoć helikoptera i aviona nekoliko evropskih zemalja bori se i danas sa požarima u predgrađima Atine, koja su brojni žitelji napustili bežeći pred vatrom koja bukti već tri dana.

Vlasti nisu naučile lekciju

Požari u okolini Atine predstavljaju ekološku katastrofu, koja bi mogla da narednih godina oteža život skoro petomilionskom gradu, ocenjuju stručnjaci. "To nije prvi put da Atina gori, ali požar ovakvih razmera >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nikada nismo videli u regionu", rekao je za AFP Dimitris Karavelas, direktor grcke sekcije Svetskog fonda za prirodu (WWF).

Grčka prestonica već ima problem sa zagađenjem vazduha, zbog manjka zelenih površina, a uz povećanje temperature, kvalitet života Atinjana biće pogoršan, ocenio je on.

Prefekt regiona Atine Leonidas Kuris juče je izjavio da su požari "katastrofa za okolinu, bez sumnje najgora poslednjih godina".

Prefektura je iznela procenu da je od subote izgorela mahom stara četinarska šuma na 15.000 hektara.

Požar kod Atine procenjuje se najtežim posle onog koji je u leto 2007. godine opuštošio Peloponez. Tada je poginulo 77 ljudi.

Grčka stampa danas ocenjuje da "vlasti nisu naučile lekciju i nisu preduzele osnovne mere prevencije".

Vatrogasci se bore na dva fronta - na severoistoku Atike, u naselju Pikermi, u podnožju planine Pendeli koja je poslednji bedem ispred grada, i u selu Porto Germeno, 60 kilometara zapadno od Atine.

U Pikermiju, ugrožena su naselja, a vatra je došla do dvorišta, izveštava AFP sa lica mesta.

U Porto Germenu, na obali Korintskog kanala, vlasti su naredile evakuaciju da bi omogućile delovanje dva aviona i sedam helikoptera koji žarišta bombarduju velikim količinama vode, ali mnogi odbijaju da napuste domove, javila je grčka agencija ANA.

"Vatra se širi manjim intenzitetom nego prethodnih dana", rekao je na konferenciji za novinare portrparol vatrogasaca Janis Kapakis.

U planinskom Agiosu Stefanosu, na Pendeliju, gde je juče situacija bila najteža, požar je savladan, a vatrogasci su jutros uspeli dato isto učine i u predgrađu Nea Makri, kao i bogataškom atinskom predgrađu Ekaliju i naselju Dau Pendeliju, gde se ulažu veliki napori da se spasi manastir Hrista Pantokratora.

Na licu mesta je više od 500 ljudi, od kojih su 42 sa Kipra. Takođe i 300 vojnika i angažovana su 132 vozila.

Prema rečima portparola vatrogasaca, u gašenju požara angažovano je 16 aviona - "vodenih bombardera" i tri helikoptera.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Naša deca pobegla iz vatrenog obruča

Izvor: Blic, 25.Avg.2009, 09:05

Grupa od 30 dece iz hraniteljskih porodica i porodica slabijeg materijalnog stanja, uzrasta od šest do 12 godina, koja je u organizaciji grada Niša i Vlade Grčke letovala u odmaralištu Agios Andreas nadomak Atine, stigla je juče u zoru u Niš, pošto su u nedelju evakuisani iz područja zahvaćenog...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.