Oko 800 miliona dinara manje prihoda od akciza na gorivo

Izvor: S media, 24.Maj.2010, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oko 800 miliona dinara manje prihoda od akciza na gorivo

Poreska uprava po osnovu akciza na naftne derivate u ovoj godini mesečno naplaćuje oko 700 do 800 miliona dinara manje u odnosu na mesečnu naplatu prošle godine, izjavio je danas pomoćnik direktora Poreske uprave Zoran Vasić.

On je na okruglom stolu "Tržište naftnih derivata u Srbiji uoči liberalizacije" rekao da je po osnovu javnih prihoda na derivate nafte u prva četiri meseca naplaćeno oko 23 milijarde dinara, odnosno 5 do 6 milijardi dinara mesečno.

Vasić >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << je rekao da akcize imaju najveće učešće u strukturi prihoda koje ubire Poreska uprava i ono iznosi 31,21 odsto, dok akcize na naftne derivate učestvuju sa oko 20 odsto.

Pomoćnik ministra energetike za naftu i gas Zoran Filipović rekao je da je, kada je u pitanju opadanje prometa derivata u Srbiji, Ministarstvo energetike organizovalo radnu grupu koja treba da uradi odgovarajuće analize i izadje sa predlozima za očuvanje ukupnog tržista derivata nafte.

On je rekao i da je u planu tog Ministarstva da u 2010. godini donese pravilnik o tečnom naftnom gasu.

Zamenik izvršnog direktora NIS Petrola za marketing Vadim Kudrjavcev najavio je da će NIS do sredine ove godine prekinuti da proizvodi benzin koji sadrži olovna jedinjenja i podsetio da je ta kompanija u svojim rafinerijama od sredine prošle godine počela da proizvodi visokokvalitetno gorivo evro pet, čiji kvalitet odgovara evropskim standardima.

On je istakao da će modernizacija rafinerije u Pančevu biti završena 2012. godine, od kada će svi derivati koji se budu proizvodili u toj rafineriji biti evro kvaliteta.

Kudrjavcev je ocenio da cene naftnih derivata u Srbiji neće naglo opasti od 2011. godine od kada je planirana liberalizacija tržišta derivata.

Profesor Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu Slobodan Sokolović naveo je da dugoročne prognoze potrošnje naftnih derivata pokazuju na usporen rast te potrošnje kao i da će doći do smanjenja broja benzinskih stanica.

On je dodao da posle liberalizacije tržišta naftnih derivata u Srbiji nije realno očekivati donošenje Uredbe o slobodnom formiranju cena derivata i dodao da bi, pre otvaranja tržišta, bilo neophodno napraviti novi model za obračun tih cena, ocenjujući da u Srbiji nedostaje nezavisni državni monitoring o kvalitetu derivata.

Predsednik Upravnog odbora "Nafta AD" Nebojša Atanacković ocenio je da nivo poreskih zahvatanja države u ceni derivata nije viši od tog zahvatanja u zemljama okruženja, ali da je kod nas visoka cena prerade nafte, zbog kašnjenja modernizacije rafinerija.

On smatra da je najnovija izmena uredbe o formiranju cena derivata 'pomogla potrošačima da ne doživljavaju šokove zbog stalnog povećanja cena goriva', ali i dodao da je loša strana uredbe to što cena goriva ne može da bude snižena ni onda kada se steknu uslovi za to jer treba čekati da istekne mesec dana, jer se , po novoj uredbi, radi mesečno korekcija cena derivata.

Za okruglim stolom je istaknuto i da bi od otvaranja tržišta naftnih derivata trebalo da važe isti standardi kvaliteta goriva u Srbiji, bilo da je reč o onom koje se proizvodi u Srbiji ili o onom koje se uvozi, kao i da bi godišnje u Srbiji trebalo uraditi oko 1.000 kontroli kvaliteta goriva, za šta u ovom trenutku nedostaju finansijska sredstava.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.