Vasić: Smanjen prihod po osnovu akciza za naftne derivate

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Maj.2010, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vasić: Smanjen prihod po osnovu akciza za naftne derivate

BEOGRAD - Pomoćnik direktora poreske uprave Srbije Zoran Vasić izjavio je danas da je u prvih četiri meseca ove godine po osnovu akciza na naftne derivate prihodovano oko 23 milijarde dinara, odnosno po pet, šest milijarde dinara mesečno.

"To je za 700 do 800 milijarde dinara mesečno manje nego u istom periodu prošle godine", rekao je Vasić na okruglom stolu "Tržiste naftnih derivata u Srbiji uoči liberalizacije".

Predsednik UO kompanije Nafta Nebojša Atanacković >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je kazao da nivo poreskog opterećenja u Srbiji nije viši nego u zemljama u okruženju ali da je rafinerijska cena visoka, jer se kasni u modernizaciji rafinerije.

Akcizna politika

On je mišljenja i da ne postoji velika mogućnost za promenu akcizne politike i dodao da je uredba o formiranju cena naftnih derivata na osnovu koje se cene usklađuju na 30 a ne na 15 dana kontraproduktivna, jer se u praksi dešava da danima niže cene derivata a da građani plaćaju skuplje gorivo.

Predstavnik Naftne industrije Srbije Vadim Kudrjavcev je kazao da ne veruje da će nakon otvaranja tržišta 1. januara 2011. godine doći do smanjenje cena goriva.

On je kazao da će nakon završetka modernizacije naftne rafinerije u Pančevu 2012. godine, svi derivati koji se budu proizvodili biti evro kvaliteta i da će obim proizvodnje moći da zadovolji potrebe sopstvene mreže benzijskih stanica NIS-a, ali i partnera kompanije.

Proizvodnja motornog benzina

Kudrjavcev je najavio i da u junu NIS planira da prestane sa proizvodnjom motornog benzina koji sadrži olovo, što je kako je kazao, doprinos rešavanju ekoloških problema u regiona.

Predsednik Udruženja vlasnika privatnih benzinskih pumpi Milan Rakić, koji nije učestvovao na okruglom stolu, kazao je novinarima da je potpuno pogrešan sistem obračuna akciza, jer se akcize obračunavaju po litru, što kako je kazao, direktno podstiče smanjenje potrošnje.

On je kazao i da je jedan o razloga visoke cene goriva pogrešna uredba o formiranju cenama, koja u osnovi ima obračun sirove naftne a ne derivara.

Ukoliko bi vlada privatila njihove sugestije, kako je kazao, cena litra goriva bi se smanjila po litri za 8 do 12 dinara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Oko 800 miliona dinara manje prihoda od akciza na gorivo

Izvor: S media, 24.Maj.2010

Poreska uprava po osnovu akciza na naftne derivate u ovoj godini mesečno naplaćuje oko 700 do 800 miliona dinara manje u odnosu na mesečnu naplatu prošle godine, izjavio je danas pomoćnik direktora Poreske uprave Zoran Vasić. ..On je na okruglom stolu "Tržište naftnih derivata u Srbiji uoči...

Nastavak na S media...

800 miliona dinara manje prihoda od akciza na gorivo

Izvor: S media, 24.Maj.2010

Poreska uprava po osnovu akciza na naftne derivate u ovoj godini mesečno naplaćuje oko 700 do 800 miliona dinara manje u odnosu na mesečnu naplatu prošle godine, izjavio je danas pomoćnik direktora Poreske uprave Zoran Vasić. ..On je na okruglom stolu "Tržište naftnih derivata u Srbiji uoči...

Nastavak na S media...

Prihod od akciza smanjen za 9 milijardi dinara

Izvor: SEEbiz.eu, 24.Maj.2010

BEOGRAD - Pomoćnik direktora poreske uprave Srbije Zoran Vasić izjavio je da je to je za 700 do 800 miliona dinara mesečno manje nego u istom periodu prošle godine.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Mesečno 800 miliona dinara manje od akciza

Izvor: Politika, 24.Maj.2010

NIS planira da od juna prekine proizvodnju olovnih benzina. – Država i posle liberalizacije tržišta propisuje maksimalne cene derivata ..Od početka godine zaključno sa 30. aprilom, po osnovu akciza i poreza na gorivo u budžet Srbije slilo se više od 23 milijarde dinara. Istovremeno je zbog...

Nastavak na Politika...

Smanjenje prihoda od akciza

Izvor: B92, 25.Maj.2010, 01:25

Beograd -- Zbog smanjene potrošnje naftnih derivata mesečno se naplati i do 800 miliona dinara manje po osnovu akciza, kaže pomoćnik direktora Poreske uprave Zoran Vasić...Istovremeno, stručnjaci upozoravaju da pad potrošnje naftnih derivata može imati posledice na sve privredne aktivnosti povezane...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.