Od izvoza softvera 185 miliona evra

Izvor: B92, 25.Dec.2012, 17:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od izvoza softvera 185 miliona evra

Beograd -- Vrednost izvoza računarskih i informatičkih usluga za 2012. prevazići će cifru od 185 miliona evra, ocenjuje IT analitičar Milovan Matijević.

On smatra da su ove činjenice optimistične i podseća da je 2007. godine izvoz iznosio 62 miliona evra, a 2011. dostigao 166 miliona evra.

Broj zaposlenih je više nego dupliran, sa 2.500 pre pet godina, na skoro 6.000, istakao je Matijević na Okruglom stolu posvećenom podsticanju proizvodnje i izvozu softvera. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Prema njegovim rečima, programerski sektor u Srbiji broji 554 preduzeća koji su prošle godine su ostvarili poslovni prihod od oko 200,5 miliona evra.

U odnosu na ostale, 10 vodećih IT preduzeća u Srbiji ima 21,4 odsto zaposlenih iz celog sektora, oni su ostvarili 30,9 odsto ukupnih poslovnih prihoda, dok je prihod po zaposlenom u ovih deset kompanija za četvrtinu veći nego u ostalima iz sektora, naveo je Matijević.

Govoreći o merama kojima država može da podstakne ovaj sektor, Matijević je kazao da bi nulta stopa oporezivanja imala najviše efekta.

Iako su ove firme u budžet prošle godine uplatile više od 50 miliona evra kroz poreze i doprinose na plate, zaposlene, pdv, poreze na dobit i razne takse, država nije odgovorila nikakvim podsticajnim merama. A to dovodi do apatije i sekpticizma kod programerskih firmi, kazao je Matijević.

On je dodao da je država važan činilac u oblasti obrazovanja jer finansira oko 80 odsto studenata na IKT studijama, a takođe je glavni finansijer naučno istraživačkog rada sa oko 200 miliona evra godišnje.

Država mora da podstakne rast

Savetnica u Ministarstvu finansija i privrede Jasna Matić je kazala da su promene poreskih, carinskih i ostalih zakona dovele do poboljšanja položaja IT industrije, iako ona često nije prepoznata kao mogući izvor prihoda od izvoza softvera.

U novim industrijama, pogotovu IT sektoru, Srbija bi trebalo da traži prosperitet, jer je to rastuće tržište na kome je lakše naći svoje mesto - potražnja je veća nego ponuda i traže se talentovani ljudi i firme koje mogu da prave softver i različite aplikacije.

“Na državi je da nađe mere da podstakne tu industriju koja ima budućnost i može da unapredi konkurentnost naše privrede”, naglasila je Matićeva, dodavši da država takođe treba da podstakne rast firmi, koje se već nalaze na globalnom tržištu.

Ona je podsetila da su IT firme ostvarivale profit i povećanje zaposlenosti kada je trend u zemlji bio suprotan.

Kao ključni problem, Matić je navela i povećanje upisnih kvota na tehničkim fakultetima i IT smerovima, gde je obrazovanje kavliteteno i mladima obezbeđuje visoke plate i prosepritetene karijere.

Podsetimo, ministar trgovine Rasim Ljajić nedavno je izjavio da je Srbija ove godine prvi put zaradila više od izvoza softvera, nego od izvoza malina.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.