Obnova leta Beograd-Priština veliki korak za privrednike

Izvor: B92, 21.Jan.2020, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obnova leta Beograd-Priština veliki korak za privrednike

Brisel -- Predsednik PKS Marko Čadež ocenio je da je dogovor o uspostavljanju direktnog leta Beograd-Priština veliki korak, posebno za privrednike.

Dogovor su danas pozdravile i Privredna komora Srbije i Privredna komora Кosova, zajedničkim saopštenjem, pozivajući "organe vlasti da se, bez odlaganja, dogovore o neophodnim tehničkim pojedinostima za obnavljanje letova".

Poslovna zajednica, istakao je Čadež, zahvalna je političkim donosiocima odluka, političkim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << liderima u Beogradu i Prištini, "a posebno gospodinu Grenelu koji je vodio proces kako bi posle 21 godinu ponovo došli do obnavljanja direktnog leta izmedju Beograda i Prištine", saopštila je PKS.

"Nadamo se da će ovo otvoriti dijalog i o nekim drugim pitanjima koja su još otvorena, recimo pitanju taksi, a koja danas koče normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i presudna su za naš region", rekao je Čadež.

Predsednik PKS podsetio je da su poslovne zajednice još pre pet godina, kada su privredne komore Srbije i Кosova počele dobru saradnju, preporučile obnavljanje leta između Beograda i Prištine.

"Ponovno uspostavljanje avio linije izmedju Beograda i Prištine, posle dve decenije, omogućiće bolje povezivanje naših gradjana, stvoriti uslove za uspešnije kontakte poslovnih zajednica Srbije, Кosova i regiona Zapadnog Balkana i doprineti procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine", naglašeno je u zajedničkom saopštenju privrednih komora Srbije i Kosova.

Prethodno je portparol EU Peter Stano izjavio da komercijalna avio-linija između Beograda i Prištine ne utiče, niti će promeniti poziciju Evropske unije o statusu.

To je pitanje o kom treba da se razgovara u okviru dijaloga Beograda i Prištine, kazao je Stano.

"Ovo je komercijalni let i to je jedina kvalifikacija koju bih upotrebio", rekao je Stano. Kada je reč o pitanju statusa, EU, kako je istakao, nema da kaže ništa novo.

"Komercijalni let između dva mesta neće uticati, niti promeniti poziciju EU o statusu, što je pitanje o čemu treba da se razgovara u okviru dijaloga Beograda i Prištine", rekao je Stano na pitanje Tanjuga da li EU kao statusno neutralna u dijalogu Beograda i Prištine ovaj let smatra domaćim ili međunarodnim.

Stano je podsetio da visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Džozep Borel prošle nedelje u odvojenim telefonskim razgovorima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem pozvao strane da nastave dijalog i najavio skore posete.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.