Objavljen ugovor o BG na vodi

Izvor: B92, 20.Sep.2015, 12:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Objavljen ugovor o BG na vodi

Ugovor o projektu Beograd na vodi objavljen je tačno u podne na sajtu Vlade Republike Srbije.

Ugovor o zajedničkom ulaganju u projekat "Beograd na vodi" možete videti i preuzeti u celosti na sajtu Vlade Republike Srbije.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali je najavljivao njegovo objavljivanje, ali su se, kako je istakao, sada stekli uslovi za to jer je ugovor postao pravosnažan.

Ugovor je postao pravosnažan nakon što je Beograd završio raščišćavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dela Savskog amfiteatra, a arapski investitor u četvrtak uplatio 20 miliona evra za realizaciju tog projekta.

Detalji ugovora:

Ugovorne strane u projektu su Vlada Srbije, preduzeće Beograd na vodi iz Beograda i Belgrejd voterfront kapital investments kao stratateški partner i Al Mabar internešnel investment iz Ujedinjenih Arapskih Emirata kao garant.

Kompanije iz Emirata zastupa Mohamed Alabar.

Obajavljen je kompletan ugovor na engleskom jeziku na 259 strana, a na srpskom jeziku objavljen je prevod osnovnog ugovora, na 69 strana.

Po ugovoru, Vlada Srbije ima 32 odsto, a strateški partner Belgrejd voterfront kapital investments ima 68 odsto vlasništva u preduzeću Beograd na vodi, koje će formalno realizovati projekat.

Po tom odnosu će se deliti i dobit preduzeća iz projekta.

Strateški investitor, po ugovoru, obezbeđuje finansiranje, odnosno plaća ukupne finansijske obaveze u skladu s poslovnim planom privrednog društva Beograd na vodi.

Arapski investitor se obavezao da obezbedi 300 miliona evra za finansiranje, i to 150 miliona kao dodatni kapital i 150 milona evra kao kredit.

Ugovorom je predviđeno da strateški partner obezbedi Srbiji kredit od 40 miliona evra za troškove raščišćavanja i eksproprijacije zemljišta i kredit od 90 miliona evra za finansiranje infrastrukture.

Projekat stambeno-poslovnog kompleksa Beograd na vodi, po ugovoru, trebalo bi da bude igrađen na 98 hektara zemljišta na desnoj obali Save, blizu centra grada. To zemljište će, po ranijim informacijama, biti ulog Srbije u preduzeću Beograd na vodi.

U ugovoru je navedeno da će delovi zemljišta, po poslovnom planu preduzeća, biti dati u zakup firmi Beograd na vodi na 99 godina, bez naknade.

Ugovorom se precizira se da se zemljištem za davanje u zakup smatra zemljište neophodno za nepokretnosti na parceli 14, odnosno lokaciji za ralizaciju prve faze projekta, ali se ta lista može proširiti.

Određen je način prelaska prava zakupa u pravo vlasništva nad zemljištem.

"Pravo zakupa Društva na osnovu Ugovora o zakupu konvertuje se u pravo svojine bez dodatnog plaćanja, naknade za konverziju i slično. Konverzija u pravo svojine se vrši po katastarskoj parceli. Društvo ima pravo konverzije zakupa u svojinu u trenutku kada upotrebna dozvola za jednu ili više građevina izgrađenenih na katastarskoj parceli postane pravosnažna", piše u ugovoru.

Ugovorom je predviđeno da prednost pri izboru izvođača radova imaju kompanije iz Srbije, ako ponude isti uslove i kvalitet radova kao inostrane firme.

Srbija i Grad Beograd imaju obavezu da izgrade neophodnu komunalnu i saobraćajnu infrastrukturu do granica projekta Beograd na vodi.

U ugovoru se navodi i da su se "članovi društva (Beograd na vodi) sporazumeli da nastoje da 50 odsto projetka bude realizovano u roku od 20 godina", a čitav projekat za 30 godina.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.