BG na vodi: Konačno, ugovor u podne

Izvor: B92, 20.Sep.2015, 10:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BG na vodi: Konačno, ugovor u podne

Ugovor o projektu Beograd na vodi biće objavljen danas u podne na sajtu Vlade Srbije, saopštio je gradonačelnik Siniša Mali.

Kako je gradonačelnik rekao, stekli su se uslovi za njegovo objavljivanje jer je postao pravosnažan, nakon što je Beograd završio raščišćavanje dela Savskog amfiteatra, a arapski investitor u četvrtak uplatio 20 miliona evra za realizaciju tog projekta.

Kamen temeljac, najavio je Mali na konferenciji za novinare u zgradi Beogradske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zadruge, postaviće 27. septembra predsednik vlade Aleksandar Vučić i direktor IGL Hilsa Muhamed al Abar.

Datum je određen, dodao je Mali, jer se ove nedelje očekuje dobijanje građevinske dozvole, nakon što je sva dokumentacija predata Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Mali je napomenuo da će ugovor biti objavljen u celosti i da ništa neće biti sakriveno od građana.

On je napomenuo i da tokom naredne nedelje očekuje potpisivanje ugovora sa "renomiranim lancem hotela", čije ime nije otkrio novinarima, za izgradnju hotela sa pet zvezdica. "Takođe, u narednih nekoliko meseci, očekuje se ugovor sa još jednim lancem hotela", dodao je Mali.

On je napomenuo da će u izgradnji dve kule učestvovati domaće firme.

“Zaposlićemo domaću građevisnku industriju i otvoriti nova radna mesta", rekao je Mali navodeći da ceo projekat vredi 3,5 milijarde evra.

Obaveza naše strane, rekao je Mali, je da raščisti Savski amfiteatar, oko 100 hektara, i izvrši proces eksproprijacije, dok će investitor finansirati završetak projekta.

Podsećajući na odredbe ugovora, gradonačelnik je rekao da je Vlada Srbije vlasnik 32 odsto preduzeća Beograd na vodi, dok preostali udeo u vlasništvu ima arapski investitor.

Prema njegovim rečima, najmanje 50 odsto projekta mora da se završi u narednih 20 godina, dok je rok za završetak projekta 30 godina.

Mali je dodao da postoje tri faze raščicšćavanja, prva do sredine 2016. godine, druga do sredine 2017. i treća do kraja 2019. godine.

Do kraja 2019. godine trebalo bi da bude završena izgrađna stanice "Prokop" i izmeštena Glavna železnička stanica, rekao je Mali.

"Zemljište ne prodajemo, već ga dajemo u zakup na 99 godina, i naši interesi su potpuno zaštićeni", tvrdi gradonačelnik.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Objavljen ugovor o Beogradu na vodi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Sep.2015

Vlada Srbije objavila je danas ugovor o zajedničkom ulaganju sa arapskim investitorom u projekat "Beograd na vodi", pošto je pet meseci nakon potpisivanja postao pravosnažan...Prema dokumentima objavljenim na sajtu Vlade srbija.gov.rs, ugovorne strane u projektu su Vlada Srbije, preduzeće Beograd...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.