Mali: Ugovor o Beogradu na vodi u podne

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Sep.2015, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mali: Ugovor o Beogradu na vodi u podne

Ugovor o projektu "Beograd na vodi" biće objavljen danas tačno u podne na sajtu Vlade Srbije, a kamen temeljac za izgradnju projekta biće postavljen 27. septembra, najavio je gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

On je na konferenciji za novinare rekao da se ugovor danas objavljuje jer je postao pravosnažan, odnosno ispunjene su sve predviđene obaveze - očišćen je deo Savskog amfiteatra, a investitor je uplatio 20 miliona evra potrebnih za početak izgradnje prve faze projekta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << />
Kamen temeljac za izgradnju dve kule će položiti premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Upravnog odbora kompanije "Igl hils" Muhamed Alabar.

Mali je najavio da će ove nedelje biti pregovori sa nekoliko lanaca hotela i da će biti potpisan ugovor sa jednim koji će izgraditi prvi 5+ hotel u okviru projekta "Beograd na vodi" te da će to doprineti poboljšanju turističke ponude Beograda.

On je podsetio da je Vlada Srbije vlasnik 32 odsto projekta, a kompanije iz Ujedinjenih arapskih emirata 68 odsto koji će inače obezebediti finansijski deo za projekat.

Kako je naveo, Srbija treba još da očisti preostali deo Savskog amfitetara za izgradnju dva miliona kvadrata i obavi eksporpijaciju zemljišta.

Prema njegovim rečima, za prvih 20 godina mora da se izgradi 50 odsto projekta, a za 30 godina ceo projekat.

Investitor je zemljište u zakup dobio na 99 godina nakon čega će pošto ostaje u vlasništvu Vlade Srbije moći biti ponuđeno i drugim investitorima, naveo je gradonačelnik.

On je rekao i da je plan da se železnička stanica izmesti do 2019. godine kada će biti omogućena i izgradnja treće faze projekta.

Mali je naveo i da je za eksproprijaciju na 237 objekata utrošeno 800 miliona dinara, a da će za selidbu oko 90 porodica iz tog dela grada biti utrošeno 1,5 milijardi dinara.

Na konferenciji je najavljeno i da 3. oktobra počinje prodaja stanova u prv dve kule koje će prve biti izgrađene i tada će biti objavljena i cena kvadrata.

Projekat je vredan 3,5 milijardi evra i biće velik podsticaj privrede Srbije, pokrenuće građevinsku industriju i otvoriti nova radna mesta, istakao je Mali.

On je kazao i da bez vizije i hrabrosti premijera Aleksandra Vučića tog projekta ne bi bilo.

"Bez njegove vizije i hrabrosti ovog projekta ne bi bilo i ne kao gradonačelnik Beograda već kao građanin želim da kažem jedno veliko hvala", rekao je Mali.

Ugovor o projektu "Beograd na vodi" potpisan je 26. aprila, a nevladine organizacije više puta su tražile da ugovor bude objavljen.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Objavljen ugovor o Beogradu na vodi

Izvor: Blic, 20.Sep.2015

Ugovor o zajedničkom ulaganju u projekat "Beograd na vodi" objavljen je danas na sajtu Vlade Srbije...Objavljivanje ugovora najavio je danas Siniša Mali gradonačelnik Beograda...Kako je gradonačelnik rekao, stekli su se uslovi za njegovo objavljivanje jer je postao pravosnažan, nakon što je Beograd...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.