Nowotny: Europa nije suočena s novom financijskom krizom

Izvor: SEEbiz.eu, 30.Sep.2016, 11:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nowotny: Europa nije suočena s novom financijskom krizom

FRANKFURT - Član Upravnog vijeća Europske središnje banke (ECB) Ewald Nowotny izjavio je kako je očito da je financijski sektor u tranzicijskoj fazi, no ne vjeruje da je Europa suočena s novom bankarskom krizom, sličnom onoj 2007. i 2008. godine.

"Ne bih oko toga previše dramatizirao. Nalazimo se u tranzicijskoj fazi i u fazi učenja", kazao je Nowotny za Reuters u četvrtak, odgovarajući na pitanje o problemima zbog novih kapitalnih zahtjeva koje bi banke trebale ispuniti >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << do kraja godine.

Nowotny smatra prenapuhanim upozorenja nekih kritičara da bi euro kao valuta mogao izgubiti na vrijednosti ocijenivši da postoje problemi s određenim zemljama članicama. "Ne vidim nikakve posebne izazove koji podsjećaju na krizu u 2007. i 2008. godini", rekao je austrijski guverner središnje banke.

Odbio je komentirati slučaj Deutsche banke. Cijena dionice Deutsche banke izlistana na Wall Streetu dotaknula je u četvrtak rekordno nisku razinu uslijed rasta zabrinutosti oko stabilnosti banke u svjetlu novčane kazne od 14 milijardi dolara koju traži američko Ministarstvo pravosuđa u sklopu istrage o prodaji loših hipotekarnih vrijednosnica.

Jutros je cijena dionice te banke pala na rekordno nisku razinu i na burzi u Frankfurtu. Medijska izvješća govore da klijenti Deutsche banke pojačano povlače svoj novac sa svojih računa u toj banci.

Nowotny je rekao da je važno uzeti u obzir sve posljedice prije nego što se dopusti bankrot neke financijske institucije, uz napomenu da takva odluka uvijek pokreće zabrinutost za druge institucije.

Izjavio je i da su središnji bankari još podijeljeni oko bankarskih pravila Basel III, koji bi trebali biti u potpunosti primijenjeni do kraja godine, ali da će se banke vjerojatno suočiti s još većim kapitalnim zahtjevima. Prodaja imovine bio bi najbrži način prikupljanja kapitala, poručio je.

Bazelski odbor sastavljen od regulatora iz gotovo 30 zemalja nalazi se pod snažnim pritiskom bankarske industrije i europskih vlada da uspori reforme koje sada dovršava. Pravila Basel III, koja su usmjerena na stvaranje otpornijeg globalnog bankarskog sustava nakon financijske krize 2008., uključuju povećanje i diversifikaciju kapitala banaka kako bi se ubuduće zaštitile od kriza.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.