Nova kriza nije stigla u Srbiju

Izvor: RTS, 24.Avg.2011, 16:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova kriza nije stigla u Srbiju

Nema naznaka da je novi talas ekonomske krize iz sveta počeo da se preliva u Srbiju, izjavio ministar ekonomije Nebojša Ćirić. Srbija mora striktno da poštuje okvire ekonomske politike dogovorene sa MMF-om, kaže savetnik premijera za ekonomiju Jurij Bajec.

Ministar ekonomije Nebojša Ćirić rekao je da još uvek nema pokazatelja da se novi talas ekonomske krize iz sveta prelio u Srbiju.

Ekonomski savetnik premijera Jurij Bajec rekao je da se za razliku od finansijske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << krize s kraja 2008. godine sada radi o krizi javnog duga u pojedinim zemljama, od kojih su neke važni trgovinski partneri Srbije.

Prema njegovim rečima, Srbija mora da prati kako će se mere tih država za sprovođenje štednje i smanjenje budžetskih deficita i javnog duga odraziti na domaću tražnju u tim zemljama, jer bi to potencijalno moglo uticati na smanjenje izvoza iz naše zemlje.

"Osnivanje Razvojne banke u Srbiji u određenoj meri će doprineti da preduzeća dođu do jeftinijh kredita, naročito za izvozne projekte", ocenio je Bajec dodavši da će donošenje Zakona o javnoj svojini doprineti privlačenju investitora, dok država mora da poboljša finansijsku disciplinu, odnosno da urednije otplaćuje svoje dugove privredi.

"Vlada Srbije će, početkom septembra, organizovati novi sastanak sa predstavnicima privrede i banaka i predložiti mere za ublažavanje mogućih negativnih efekata te krize", najavio je Ćirić.

Ćirić je napomenuo da su akutni problemi domaće privrede visoka nelikvidnost i velika stopa nezaposlenosti.

Ministar je, učestvujući u okviru Tanjugovog okruglog stola na temu "Da li je Srbija spremna za drugi udar ekonomske krize?", rekao da je na prethodnom sastanku u Vladi Srbije, posvećenom novom talasu krize, predložio da centralna banka smanji stopu obavezne rezerve i tako oslobođena sredstva "upumpa" u privredu.

Ćirić smatra da je najbolje rešenje za problem nezaposlenosti da se privuče što više stranih investicija i naznačio da za Srbiju i dalje vlada priličan interes stranih ulagača da dođu i otvore nove proizvodne pogone.

"Ove godine neće biti privatizacije 'Telekoma Srbije" , naveo je Ćirić dodavši da se do kraja 2011. godine očekuje priliv stranih direktnih investicija u vrednosti od oko tri milijarde evra.

Govoreći o obezbeđenju sredstava za rešavanje problema nelikvidnosti, Ćirić se pozvao na primer Hrvatske, koja je smanjila stopu obavezne rezerve banaka i na taj način oslobodila oko 800 miliona evra. Ta sredstva su upumpana u privredu putem kredita.

Izvoz veći za 37 odsto

Kada je reč o makroekonomskim podacima, Ćirić ne očekuje veće probleme do kraja godine, jer izvoz u prva dva kvartala uvećan oko 37 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

"Pokrivenost izvoza uvozom porasla je na 57 odsto u prva dva tromesečja ove godine, prema 45 odsto u istom periodu lane, a u trgovinskoj razmeni sa Italijom, u prvom polugođu ove godine, na čak 90 odsto", naveo je Ćirić.

Ministar je podsetio i na procenu MMF-a koji u ovoj godini u Srbiji očekuje ekonomski rast od tri odsto i izrazio očekivanje da će u 2012. godini privredna ekspanzija biti još veća, do 4,5 odsto.

Ekonomski savetnik premijera Jurij Bajec izjavio je da Srbija mora striktno da poštuje okvire ekonomske politike dogovorene sa Međunarodnim monetarnim fondom  i definisane zakonom, pogotovo u domenu fiskalne politike, odnosno ograničenja budžetskog deficita, što je i jedan od glavnih zahteva te međunarodne finansijske institucije.

Bajec je ukazao na važnost sklapanja aranžmana Srbije sa MMF-om, naročito zbog toga što potencijalni investitori u doba krize veliku pažnju pridaju tome da li određena zemlja ima kredibilnu ekonomsku politiku.

"Sve ono što smo se dogovorili i što je stavljeno u zakon, poštovanje fiskalnih pravila, mora da se sprovede, kao i da se definiše budžet za 2012. godinu", naveo je Bajec govoreći o glavnim zahtevima MMF-a u pogledu fiskalne politike.

"Država mora da ispoštuje zakonske okvire u pogledu ograničenja budžetskog deficita i u ovoj i u narednoj godini, iako u tome nema veliki manevarski prostor", istakao je Bajec, dodajući da se mora naći prostor za određene uštede, kao i pooštriti kontrola i poboljšati naplata budžetskih prihoda do kraja godine.

Savetnik premijera očekuje da će pregovori sa MMF-om biti uspešno završeni do kraja avgusta, podsetivši da iza aranžmana iz predostrožnosti neće stajati zahtev za novim sredstvima za Srbiju već će se određena sredstva povući samo za slučaj nepredviđenih potresa.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ćirić: Ne dotiče nas nova kriza

Izvor: TrazimKredit.com, 24.Avg.2011

BEOGRAD, Za sada nema naznaka da je novi talas ekonomske krize iz svijeta počeo da se preliva u Srbiju, kaže ministar ekonomije Srbije Nebojša Ćirić.

Nastavak na TrazimKredit.com...

Danas zarađujemo manje nego 2008.

Izvor: B92, 24.Avg.2011

Beograd -- Ukupan mesečni fond zarada u oktobru 2008. godine iznosio je 805 miliona evra, a u julu ove godine 674 miliona evra, što predstavlja pad za 16,3 odsto...Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin kaže da je izraženo u evrima, oktobarska zarada iz 2008. godine bila 403,7 evra, a...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.