Читај ми!

Nova kriza nije stigla u Srbiju

Nema naznaka da je novi talas ekonomske krize iz sveta počeo da se preliva u Srbiju, izjavio ministar ekonomije Nebojša Ćirić. Srbija mora striktno da poštuje okvire ekonomske politike dogovorene sa MMF-om, kaže savetnik premijera za ekonomiju Jurij Bajec.

Ministar ekonomije Nebojša Ćirić rekao je da još uvek nema pokazatelja da se novi talas ekonomske krize iz sveta prelio u Srbiju.

"Vlada Srbije će, početkom septembra, organizovati novi sastanak sa predstavnicima privrede i banaka i predložiti mere za ublažavanje mogućih negativnih efekata te krize", najavio je Ćirić.

Ćirić je napomenuo da su akutni problemi domaće privrede visoka nelikvidnost i velika stopa nezaposlenosti.

Ministar je, učestvujući u okviru Tanjugovog okruglog stola na temu "Da li je Srbija spremna za drugi udar ekonomske krize?", rekao da je na prethodnom sastanku u Vladi Srbije, posvećenom novom talasu krize, predložio da centralna banka smanji stopu obavezne rezerve i tako oslobođena sredstva "upumpa" u privredu.

Ćirić smatra da je najbolje rešenje za problem nezaposlenosti da se privuče što više stranih investicija i naznačio da za Srbiju i dalje vlada priličan interes stranih ulagača da dođu i otvore nove proizvodne pogone.

"Ove godine neće biti privatizacije 'Telekoma Srbije" , naveo je Ćirić dodavši da se do kraja 2011. godine očekuje priliv stranih direktnih investicija u vrednosti od oko tri milijarde evra.

Govoreći o obezbeđenju sredstava za rešavanje problema nelikvidnosti, Ćirić se pozvao na primer Hrvatske, koja je smanjila stopu obavezne rezerve banaka i na taj način oslobodila oko 800 miliona evra. Ta sredstva su upumpana u privredu putem kredita.

Izvoz veći za 37 odsto

Kada je reč o makroekonomskim podacima, Ćirić ne očekuje veće probleme do kraja godine, jer izvoz u prva dva kvartala uvećan oko 37 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

"Pokrivenost izvoza uvozom porasla je na 57 odsto u prva dva tromesečja ove godine, prema 45 odsto u istom periodu lane, a u trgovinskoj razmeni sa Italijom, u prvom polugođu ove godine, na čak 90 odsto", naveo je Ćirić.

Ministar je podsetio i na procenu MMF-a koji u ovoj godini u Srbiji očekuje ekonomski rast od tri odsto i izrazio očekivanje da će u 2012. godini privredna ekspanzija biti još veća, do 4,5 odsto.

Ekonomski savetnik premijera Jurij Bajec izjavio je da Srbija mora striktno da poštuje okvire ekonomske politike dogovorene sa Međunarodnim monetarnim fondom i definisane zakonom, pogotovo u domenu fiskalne politike, odnosno ograničenja budžetskog deficita, što je i jedan od glavnih zahteva te međunarodne finansijske institucije.

Bajec je ukazao na važnost sklapanja aranžmana Srbije sa MMF-om, naročito zbog toga što potencijalni investitori u doba krize veliku pažnju pridaju tome da li određena zemlja ima kredibilnu ekonomsku politiku.

"Sve ono što smo se dogovorili i što je stavljeno u zakon, poštovanje fiskalnih pravila, mora da se sprovede, kao i da se definiše budžet za 2012. godinu", naveo je Bajec govoreći o glavnim zahtevima MMF-a u pogledu fiskalne politike.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара