Nezgodno je da gazda stavi ruke u džepove i šeta

Izvor: B92, 02.Jun.2016, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nezgodno je da gazda stavi ruke u džepove i šeta"

Vlada Srbije za podršku preduzetništvu u ovoj godini odvojila je 16 milijardi dinara, od čega su 4,4 milijarde bespovratna sredstva.

U paketu različitih programa, Ministarstvo privrede raspisalo je javni poziv malim preduzećima i preduzetnicima za dodelu bespovratne pomoći.

Familija Jovanović iz Osečine, mnogi bi rekli iz centra šljivarstva u Srbiji, decenijama se bavi proizvodnjom sirove šljive. Kako je vreme prolazilo, rasla je i tražnja, pa su 2009. godine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << osnovali svoju firmu, čijih 90% suve šljive završi na inostranom tržištu.

Braća Ljubiša i Dobrivoje u sezoni imaju od 15-20 radnika i kažu da će im uskoro biti potreban veći broj ljudi, ali i novca.

"Mi smo navikli da radimo od malih nogu, radili smo i na porodičnom imanju, stekli smo neke određene radne navike i nezgodno je zaista ući u jedan pogon gde radnici rade, a gazda da stavi ruke u dzepove i da se šeta, nije ni to lepo", kaže Dobrivoje Jovanović.

"Ovo do sad sve što smo uradili, to je bilo iz sopstvenih sredstava, tu se utrošilo mnogo rada, mnogo truda, svega. Da bi ovu zamisao, ideju završili do kraja treba nam pomoć verovatno za opremu koju planiramo, pomoć države, nekog fonda ili ipa sistema", dodaje Ljubiša Jovanović.

Kroz program podrške malim preduzećima za nabavku opreme, koji predstavlja kombinaciju bankarskih kredita i bespovratnih sredstava države, ministarstvo privrede sufinansira nabavku opreme u iznosu od 25% vrednosti opreme, dok se 70% troškova nabavke finansira iz kredita banaka, a pet posto je učešće samog preduzetnika.

"Prethodnih godina jedan od većih problema u sektoru malih i srednjih preduzeća je taj što nije bilo dovoljno investicija. tako da je ocenjeno da je ovaj program došao u pravo vreme jer na način u saradnji sa privrednim sektorom, zapravo podstiče mikro mala preduzeća i preduzetnike da investiraju u novu opremu. A to znači nova radna mesta, to znači i veće prihode i to znači generalno podrška ekonomskom razvoju", navodi Katarina Obradović Jovanović, pomoćnica ministra privrede.

Banke partneri u realizaciji ovog programa su Kredi agrikol banka, Erste, Unikredit i Banka Inteza, kod kojih se svi zainteresovani mogu raspitati o programu, a detaljne informacije se takođe mogu pronaći na sajtu Ministarstva privrede.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.