Nemačka privreda u tehničkoj recesiji: Nećemo se skoro izvući

Izvor: B92, 28.Jul.2023, 18:49

Nemačka privreda u "tehničkoj recesiji": "Nećemo se skoro izvući"

Raspoloženje u nemačkoj privredi je loše. Slabi sektor mašinstva i elektrotehnike. Hemijska industrija takođe.

Zbog toga vlada sve veća zabrinutost, a nema znakova oporavka.

Početkom drugog polugodišta 2023, raspoloženje u nemačkoj ekonomiji se iznenađujuće pogoršalo. Ifo indeks poslovne klime je u julu pao sa 88,6 poena u prethodnom mesecu na 87,3 poena i to treći put zaredom, kako je objavio minhenski ifo-institut u svom istraživanju među oko 9.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rukovodilaca. Eksperti su računali sa slabijim padom.

Poslovna klima je mutna u svim oblastima koje se posmatraju. U građevinskoj industriji pokazatelj je pao na najniži nivo od februara 2010. Branša već duže vreme pati od naglog rasta kamatnih stopa i visokih troškova gradnje. "Situacija u nemačkoj ekonomiji postaje sve mračnija", rekao je predsednik ifo Klemens Fist. Kompanije su bile primetno nezadovoljnije - posebno aktuelnim poslovanjem. Takođe su pala i poslovna očekivanja.

Nema svetlih tačaka u industriji

Prema institutu ifo, Nemačkoj sada preti "letnja recesija" posle takozvane "zimske recesije". "Faza slabosti nemačke privrede ide u produžetke", rekao je Klaus Volrabe iz ifo. Očekuje se da će bruto domaći proizvod opasti u tekućem trećem kvartalu nakon što je u proleće stagnirao.

"Kompanije sada mogu bolje da obrađuju tekuće poslove jer se uska grla u isporuci kontinuirano smanjuju", rekao je Volrabe. "Ali zato dobijaju manje novih porudžbina."

U industriji jedva da ima nade. Sada slabe i sektori mašinstva i elektrotehnike a hemijska industrija takođe - već neko vreme. Potražnja iz inostranstva je prilično slaba. "Ne treba očekivati nikakav zamah na polju izvoza", rekao je ekspert ifo-a.

Ekonomija šalje signale recesije

Obim nemačke privrede je opao krajem 2022. i početkom 2023. godine u odnosu na prethodni kvartal i od tada je u takozvanoj tehničkoj recesiji. Prema nemačkoj Bundesbanci, privreda bi ponovo trebalo da se blago oporavi u drugom kvartalu. Ali rizik od recesije koja traje do kasnog leta dramatično se povećao.

Za Jerga Kremera, glavnog ekonomistu u banci Komercbank, pad vodećih indikatora ukazuje na "ponovno smanjenje njemačke privrede u drugoj polovini godine“. "Postoje i znaci recesije u ostatku zone evra", rekao je Kremer. A Jens-Oliver Niklaš, ekonomista u LBBW, kaže: "Mi smo u recesiji i nećemo uskoro izaći iz nje“.

Jerg Cojner, glavni ekonomista Union Investmenta, osvrće se na vezu između privrede i berze: "Činjenica da ifo-indeks poslovne klime nastavlja da pada, a cene na berzi ponovo rastu, još jednom pokazuje da su realna ekonomija i finansijska tržišta usko isprepleteni, ali da nisu uvek odraz jedno drugog".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.