Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Nov.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka privreda pala u "tehničku recesiju"

BERLIN - U trećem kvartalu ove godine bruto društveni proizvod (BDP) u Nemačkoj opao je za 0,5 odsto u odnosu na prethodni, saopštio je danas Savezni zavod za statistiku.
Kako je već i u drugom kvartalu privredni rast sa padom od 0,4 odsto bio negativan, nemačka privreda se, saopšteno je, nalazi u "tehničkoj recesiji".
U prva tri meseca ove godine je privredni rast još iznosio 1,4 odsto.
Razlog za nepovoljan razvoj je, kako su ocenili statističari, pre svega vidan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pad nemačkog izvoza, koji je već više godina motor nemačkog privrednog rasta.
Unutrašnja privatna i javna potrošnja je doduše i proteklih meseci porasla, ali to nije bilo dovoljno da nadoknadi gubitak nastao padom izvoza i manje povoljnim spoljnotrgovinskim bilansom.
Stručnjaci su već ranije predvideli pad bruto društvenog proizvoda u trećem kvartalu, ali od najviše 0,2 odsto. Ne očekuje se da će se situacija popraviti ni u četvrtom kvartalu tekuće godine.
Naime, pad cena nafte nije dovoljan da bi neutralizovao ostala negativna kretanja na svetskom i nemačkom tržištu, a povoljne posledice odluke Evropske centralne banke (ECB) o smanjenju kamata osetiće se tek naredne godine.
No, u celini će 2009. biti godina recesije. To je već juče najavio petočlani tzv. "savet ekonomskih mudraca" u Berlinu predstavljajući ovogodišnji izveštaj o nemačkoj privredi.
Vodeći ekonomisti u zemlji ocenili su da će posle rasta od 2,5 odsto u prošloj i 1,7 u ovoj godini, privredni rast u narednoj godini biti ravan nuli.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nemačka privreda pala u recesiju

Izvor: Mondo, 13.Nov.2008

U trećem kvartalu ove godine bruto društveni proizvod (BDP) u Nemačkoj opao je za 0,5 odsto u odnosu na prethodni, saopštio je Savezni zavod za statistiku.

Nastavak na Mondo...

Izbjegnuta recesija u trećem kvartalu

Izvor: Capital.ba, 14.Nov.2008, 11:37

PARIZ, Francuska je izbjegla recesiju u trećem kvartalu ove godine, ostvarivši rast bruto društvenog proizvoda od 0,14 odsto u odnosu na izvješataj iz drugog kvartala, izjavila je danas ministar ekonomije Kristin Lagard. 'Cifre su iznenađujuće, jer su svi očekivali da one budu negativne i spremali...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.