Najuspešnija godina čeških firmi

Izvor: B92, 26.Feb.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najuspešnija godina čeških firmi

Prag/Varšava -- Češka velika preduzeća slave prošlu godinu kao najuspešniju do sada sa povećanjem zarade za 13 odso.

Po prvi put stižu u Češkoj i ohrabrujuće vesti da su prošle godine sa zaradom poslovali inače i hronični gubitaši kao što su Češke železnice, a iz minusa se posle tri godine izvukao i nacionalni avio-prevoznik ČSA. Prema podacima privrednog dnevnika "Hospodaržske novini" 12 najvećih preduzeća na češkoj berzi zaradilo je lane skoro šest >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << milijardi evra.

"Češka privreda iznenadila je visokim privrednim rastom a to je dokaz da preduzećima ide dobro. Zarade preduzeća najveće su u istoriji", naveo je listu analitičar "Patrija fajnansa" (Patria Finance) David Marek.

Veliku dobit ostvarile su češke banke, Komerčnji banka i ČSOB oko 440 miliona evra, a otprilike toliko i glavni telefonski operator Telefonika O2 čija dobit je porasla za 30 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Deset najvećih trgovinskih lanaca u Češkoj povećalo je zaradu za više od 10 odsto, a najveće građevinsko preduzeće Skanska CZ za 35 odsto u odnosu na 2006. godinu.

Analitičari, međutim, upozoravaju da je to na neko vreme poslednja tako uspešna "žetva", jer i češka privreda, kao i ostale srednjevropske usporava rast.

Evropska komisija ovih dana snizila je procene rasta u evrozoni sa 2,2 odsto na 1,8 odsto uz upozorenje da će to uticati i na usporavanje zahuktalih privrednih lokomotiva novih srednjeevropskih članica.

"Zbog usporavanja privrednog rasta u staroj Evropi Poljska će zaraditi samo nekoliko modrica, dok druge zemlje mogu da prođu znatno gore", izjavio je poljskom listu "Gazeta viborča" analitičar Meril-Linča Radoslav Bodis i pomenuo pre svega Mađarsku.

Brisel procenjuje da će poljska privreda zabeležiti rast od 5,3 odsto ove godine, dok je još jesenas prognozirao rast od 5,6 odsto.

Bodis je istakao da je Poljska u najboljoj situaciji u regionu, jer je sa svojih svega 40 odsto udela spoljne trgovine u BDP-u manje otvorena nego češka ili slovačka privreda gde je taj udeo čak 75 odsto.

Analitičari veruju da poljsku i češku privredu sadašnja kriza na razvijenim tržištima na Zapadu neće pogoditi toliko i stoga što je lokomotiva njihovog rasta domaća potražnja.

Probleme novim srednjeevropskim članicama prouzrokovaće, međutim, inflacija, ocenjuju poljski analitičari i upozoravaju da cene rastu kao lude.

Januarski podaci govore o inflaciji u Poljskoj od 4,3 odsto, u Češkoj od čak 7,5 odsto, a Slovenija danas kada bi tek čekala u predvorju za evro ne bi uspela da ispuni taj kriterijum jer je inflacija prešla šest odsto.

Srednjoj Evropi preti tako klasični začarani krug tvrde poljski analitičari.

Domaća potrošnja zasnovana pre svega na kreditima utiče na privredni rast, niska nezaposlenost i nedostatak radne snage teraju preduzeća na povećanje plata, što slabi njihovu rentabilnost te dižu cene a zaposleni kada vide porast cena traže ponovo povišice, upozorili su poljski analitičari.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.