Naftaši lagali decenijama, na pomolu velika afera

Izvor: B92, 06.Nov.2015, 19:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naftaši lagali decenijama, na pomolu velika afera

Ekson mobajl pod sumnjom da je krio prave rezultate istraživanja o njihovom uticaju na globalno zagrevanje. Preti im najveća tužba u istoriji.

Priča se zavrtela pre nekoliko nedelja kada su u javnost procurela istraživanja iz sedamdesetih godina prošlog veka iz kojih proizlazi da su u Ekson mobajlu prikupljali podatke o klimatskim promenama koje nisu razotkrili javnosti ili svojim akcionarima.

Problem za Ekson mobajl predstavlja činjenica da su tokom proteklih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << decenija i te kako bili svesni rizika vezanih za klimatske promene iz internih istraživanja - te su podatke koristili pri formiranju poslovne strategije, kao npr. eventualno vađenje nafte i gasa u području Arktika.

Međutim, istovremeno su tokom devedesetih godina i tokom prve polovine novog milenijuma finansirali grupe koje su negirale postojanje rizika u vezi sa klimatskim promenama. Eksonu su ta istraživanja odgovarala jer su ih podržavala u nastojanju da SAD ne potpiše protokol iz Kyota o ograničenju emisija štetnih gasova. Protokol je potpisan 1997. godine, na snagu je stupio 2006. godine, a SAD ga još uvek nije ratifikovao.

Finansiranje naučnika i studija koje poriču postojanje globalnog zagrevanja i klimatskih promena uopšteno, Ekson i druge naftne kompanije u smanjenom obliku rade i danas. Na primer, u februaru ove godine finansirali su istraživanje Wei-Hock Soon sa instituta Smithsonian koji ide kontra doktrine o velikoj opasnosti koju nose klimatske promene. Ipak, tokom decenije Ekson je objavljivao mnoga istraživanja koja su se uglavnom poklapala sa zaključcima "mejnstrima" klimatskih nauke.

Ključno pitanje će u celoj istrazi biti da li je Ekson mobajl podelio saznanja o rizicima povezanih sa klimatskim promenama čim su do njih došli. Ako su za rizike znali još sedamdesetih, a javno ih u potpunosti priznali tek u poslednjoj deceniji, njihovi investitori sigurno neće biti srećni. Takođe, postavlja se pitanje da li su i danas razotkrili sve podatke i zaključke do kojih su došli u svojim internim studijama. Neki stručnjaci u ovome vide potencijal za tužbe u iznosima koji se mere desetinama milijardi, poput onih kroz koje su poslednjih decenija prolazile velike duvanske kompanije koje su godinama negirale i zataškavale štetni uticaj cigareta na zdravlje potrošača.

Ekson mobajl važi za drugu najvredniju kompaniju na svetu, psole Epla (procenjen je na 357 milijardi dolara) a peti je na listi kompanija sa najvećim prihodom (394 milijarde prošle godine).

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Naftaši lagali decenijama, na pomolu velika afera

Izvor: Nezavisne Novine, 06.Nov.2015

ZAGREB - “Ekson mobajl” je pod sumnjom da je krio prave rezultate istraživanja o njihovom uticaju na globalno zagrijavanje i prijeti im najveća tužba u istoriji...Priča se zavrtila prije nekoliko njedelja kada su u javnost procurila istraživanja iz sedamdesetih godina prošlog vijeka iz kojih...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.