Svet

Petak, 06.11.2015.

18:03

Naftaši lagali decenijama, na pomolu velika afera

Ekson mobajl pod sumnjom da je krio prave rezultate istraživanja o njihovom uticaju na globalno zagrevanje. Preti im najveća tužba u istoriji.

Izvor: Jutarnji list

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Priča se zavrtela pre nekoliko nedelja kada su u javnost procurela istraživanja iz sedamdesetih godina prošlog veka iz kojih proizlazi da su u Ekson mobajlu prikupljali podatke o klimatskim promenama koje nisu razotkrili javnosti ili svojim akcionarima.

Problem za Ekson mobajl predstavlja činjenica da su tokom proteklih decenija i te kako bili svesni rizika vezanih za klimatske promene iz internih istraživanja - te su podatke koristili pri formiranju poslovne strategije, kao npr. eventualno vađenje nafte i gasa u području Arktika.

Međutim, istovremeno su tokom devedesetih godina i tokom prve polovine novog milenijuma finansirali grupe koje su negirale postojanje rizika u vezi sa klimatskim promenama. Eksonu su ta istraživanja odgovarala jer su ih podržavala u nastojanju da SAD ne potpiše protokol iz Kyota o ograničenju emisija štetnih gasova. Protokol je potpisan 1997. godine, na snagu je stupio 2006. godine, a SAD ga još uvek nije ratifikovao.

Finansiranje naučnika i studija koje poriču postojanje globalnog zagrevanja i klimatskih promena uopšteno, Ekson i druge naftne kompanije u smanjenom obliku rade i danas. Na primer, u februaru ove godine finansirali su istraživanje Wei-Hock Soon sa instituta Smithsonian koji ide kontra doktrine o velikoj opasnosti koju nose klimatske promene. Ipak, tokom decenije Ekson je objavljivao mnoga istraživanja koja su se uglavnom poklapala sa zaključcima "mejnstrima" klimatskih nauke.

Ključno pitanje će u celoj istrazi biti da li je Ekson mobajl podelio saznanja o rizicima povezanih sa klimatskim promenama čim su do njih došli. Ako su za rizike znali još sedamdesetih, a javno ih u potpunosti priznali tek u poslednjoj deceniji, njihovi investitori sigurno neće biti srećni. Takođe, postavlja se pitanje da li su i danas razotkrili sve podatke i zaključke do kojih su došli u svojim internim studijama. Neki stručnjaci u ovome vide potencijal za tužbe u iznosima koji se mere desetinama milijardi, poput onih kroz koje su poslednjih decenija prolazile velike duvanske kompanije koje su godinama negirale i zataškavale štetni uticaj cigareta na zdravlje potrošača.

Ekson mobajl važi za drugu najvredniju kompaniju na svetu, psole Epla (procenjen je na 357 milijardi dolara) a peti je na listi kompanija sa najvećim prihodom (394 milijarde prošle godine).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

1 d

Srbija

Velika prevara u Srbiji: Evo kako varaju

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje obaveštava penzionere i ostale građane Srbije da nije tačna informacija koja je ovih dana objavljena na društvenim mrežama da će im biti isplaćena naknada od 6.000 dinara.

10:34

30.5.2024.

1 d

Svet

Ponovo: Nemačka se neće izvući?

Inflacija je ponovo ubrzala u Nemačkoj. Prema preliminarnim podacima nacionalnog zavoda za statistiku, međugodišnja stopa je u maju skočila na 2,4 odsto, posle aprilskih 2,2 odsto.

22:59

29.5.2024.

1 d

Podeli: