Na Sajmu hrane u Moskvi ugovoren izvoz iz Srbije veći od 10 miliona evra

Izvor: Vesti-online.com, 26.Sep.2018, 14:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Sajmu hrane u Moskvi ugovoren izvoz iz Srbije veći od 10 miliona evra

Srpske kompanije prehrambenog sektora dogovorile su, na Međunarodnom sajmu prehrane u Moskvi, nove izvozne poslove vredne više od 10 miliona evra. Potpisana su i tri ugovora, a ovih dana biće realizovane prve isporuke robe iz Srbije na rusko tržište.

Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji, organizovali su od 17. do 20 septembra tradicionalno >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << predstavljanje proizvodnih programa i izvozne ponude 13 srpskih kompanija na WorldFood Moscow - jednoj od najznačajnijih sajamskih manifestacija u Ruskoj Federaciji i regionu Zajednice nezavisnih država.

Ruski poslovni partneri zainteresovani su za srpsko sveže i prerađeno voće i povrće, mesne prerađevine, mlečne proizvode, sokove, dodatke u prehrani (gluten, dekstrin), kao i investiranje u proizvodnju voća i povrća (sveže salate) u Srbiji sa ciljem izvoza u Rusiji i na druga tržišta.

Ulaganja u nove zasade u Srbiji i stalni rast prinosa uticaće na proširenje kapaciteta proizvodnje, veću zaposlenost i kvantitativno povećanje izvoza voća i povrća u Rusku Federaciju. Srpski izvoznici voća i povrća očekuju postizanje dogovora nadležnih institucija Srbije i Rusije u vezi sa sertifikacijom proizvoda za rusko tržište.

Kvalitet srpskih proizvoda je nesporan, pruža dodatu vrednost i konkurentnu prednost u odnosu na ostalu ponudu, stav je ruskih posetilaca Sajma i budućih kupaca srpskih proizvoda.

Ove godine u okviru WorldFood Moscow 1.600 izlagača iz 62 zemlje okupljene u 44 nacionalna paviljona, predstavilo je svoju ponudu na 53.000m2.

Učesnici na nacionalnom štandu Srbije bili su: Jugprom Leskovac, Agroprom Gornji Tavankut, Miraks Agrar Beograd, Ćirić Agro Titel, PIK Južni Banat Bela Crkva, Flora Internacional Bečej, Geneza Kanjiža, Fidelinka Skrob Subotica, Euro Frigo Požega, ITN Grupa Beograd, Zlatiborac Mačkat, Stojanović Farm Novi Sad, PDM Agro Frut Pudarci.

Trgovinska razmena Srbije i Rusije u prvoj polovini 2018. godine beleži pozitivna kretanja - izvoz u Rusku Federaciju iznosio je 546,6 miliona dolara 16,17 odsto više nego u istom periodu prethodne godine.

Što se prehrambenih proizvoda tiče, u prvoj polovini  2018. najviše smo izvozili sveže jabuke (56 miliona dolara), sir (18,8 miliona dolara), jagode (17,7 miliona dolara), ostalo smrznuto voće (11,5 miliona dolara), trešnje i višnje (8,3 miliona dolara), breskve i nektarine (7,8 miliona dolara), vina (pet miliona dolara), maline, čokolade i vafle (3,4 miliona dolara), kupine (3,4 miliona dolara), smrznutu boraniju (2,4 miliona dolara), sokove (2,2 miliona dolara) i brusnicu (2 miliona dolara). Ruska Federacija je treći trgovinski partner Srbije.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Na Sajmu u Moskvi firme iz Srbije ugovorile izvoz hrane za 10 miliona evra

Izvor: Beta, 26.Sep.2018

Na Medjunarodnom sajmu hrane u Moskvi prehrambene kompanije iz Srbije su ugovorile nove izvozne poslove vrednosti veće od 10 miliona evra, saopštila je danas Privredna komora Srbije.Najavljeno je da će ovih dana početi prve isporuke robe iz Srbije na rusko tržište.Na sajmu hrane u Moskvi, od 17....

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.