Mogherini napustila sastanak, uvredio je Haradinaj

Izvor: SEEbiz.eu, 17.Nov.2017, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogherini napustila sastanak, "uvredio je Haradinaj"

BRUXELLES - Šefica diplomatije EU Federica Mogherini napustila je sastanak Saveta za pridruživanje i stabilizaciju uvređena zbog zahteva premijera Kosova Ramuša Haradinaja.

On je zahtevao da se poveća učešće SAD u procesu dijaloga Beograda i Prištine.

Kako Tanjug, nezvanično saznaje iz briselskih izvora, poruka EU kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju jeste da je Kosovo mora ozbiljno da radi na svojoj evropskoj perspektivi i da iskoristi >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << priliku koju ceo region ima u pogledu evropske perspktive.

Ranije danas iznenada je otkazana konferencija za medije šefice EU diplomatije Federike Mogerini i premijera Kosova Ramuša Haradinaja koja je bila planirana po završetku satnka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU i Kosova.

Zvanično objašanjenje evropske strane bilo je da je razlog otkazivanja ”pitanje agende”.  Kosovski dopisnici iz Brisela javljaju o ”lošoj amosferi” koja je vladala tokom sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Kosova koja je održana jutros u zgradi Evropskog saveta.

Izvori sa sastanka navode da je kosovski premijer Ramuš Haradinaj insistirao na većem učešću SAD u procesu dijaloga između Beograda i Prištine kome posreduje EU.

Navodi se i da je šefica EU diplmatije to shvatila lično i napustila satanak Saveta pre njegovog završetka.

Inače, ovo je prva zvanična poseta Haradinaja Briselu d preuzianja premijerske funkcije.

On je pored učešća na sednici Saveta za SSP EU i Kosova, bilateralno razgovarao sa visokom predstavnicom Federikom Mogerini i komesarom za pregovore o proširenju Johanesom Hanom.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.