Majkrosoft posrće, evo šta ga gura ka minusu

Izvor: B92, 22.Apr.2016, 09:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Majkrosoft posrće, evo šta ga gura ka minusu

Majkrosoft je u prethodnom periodu ostvario prihode od 20,5 milijardi dolara, 5,5 odsto manje nego godinu dana ranije.

Ovaj, kako analitičari kažu jak pad prihoda tog informatičkog diva posledica je pada prodaje personalnih računara (PS)

Prema izveštaju Majkrosofta čista dobit iznosila je u prvom tromesečju ove godine 3,7 milijardi dolara, što je gotovo 25 odsto manje nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Prihodi najvećeg svetskog proizvođača >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << softvera pod pritiskom su zbog pada prodaje PC-a, što je umanjilo potražnju za Vindovs operativnim sistemom.

Prema podacima analitičke kompanije IDC, u prvom tromesečju ove godine prodaja PC u svetu pala je 11,5 odsto u odnosu na isti lanjski period.

Majkrosoftovi prihodi u segmentu koji uključuju Vindovs sistem u proteklom kvartalu porasli su za 1 odsto na godišnjem nivou, na 6,5 milijardi dolara. Međutim, oerativna dobit pala je za 7 odsto.

Prihodi tog softverskog diva od 'cloud' poslovanja, koje uključuje proizvode kao što su Windows Server i platforma Azure, porasli su za 3,3 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji kvartal, na 6,1 milijardu dolara. Ali, operativna dobit u tom segmentu pala je za 14 odsto

To je područje u koje Majkrosoft puno ulaže, s obzirom da bi ubuduće tržište 'cloud' usluga trebalo brzo da raste.

Kako su poslovni rezultati kompanije slabiji nego što su analitičari očekivali, u četvrtak je na Volstritu cena akcije te kompanije pala više od 4 odsto.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.