Lokomotiva razvoja Srbije, izvoze za 1,2 mlrd. EUR FOTO

Izvor: B92, 05.Okt.2018, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Lokomotiva razvoja Srbije, izvoze za 1,2 mlrd. EUR" FOTO

Niš -- Potpredsednik Vlade Rasim Ljajić kaže da je automobilska industrija jedan od sektora koji je lokomotiva i motor razvoja ukupne privrede Srbije.

Ljajić je u Nišu na Sajmu automobila "Auto moto fest Niš 2018" kazao da je 10 odsto svih stranih direktnih investicija u Srbiju u sektoru automobilske industrije i da je od 2001. godine u Srbiju ušlo oko 70 kompanija iz tog sektora u kojima radi 40.000 ljudi.

"Ovo jeste jedan od sektora koji je lokomotiva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ili motor razvoja ukupne naše privrede. Od čak 15 najvećih izvoznika u Srbiji, pet su iz automobilske industrije. Fijat zauzima prvo mesto, ali su tu i Tigar, Boš, Leoni, Jura", rekao je Ljajić i naveo da te firme ostvaruju 1,2 milijarde neto izvoza.

Ljajić kaže da je Sajam u Nišu prilika da vidimo gde je danas naša automobilska indrustija koja je, navodi, opstala uprkos velikoj svetskoj krizi koja je zadesila 2008. godine.

"Postoji potencijal tržišta automobila u Srbiji koje je jedno od najžnačajnih u regionu. Nadam se da će i ovaj sajam pokazati promene koje se dešavaju u automobilskoj industriji", rekao je Ljajić.

Podsetio je da je juče bila premijera modela pežo 508 u Parizu na najvećoj svetskoj manifestaciji u automoblizmu, a danas u Nišu. "Nećemo sada da poredimo niški i pariski sajam automobila, ali ipak i to je jedan veliki uspeh onih koji su ovaj sajam organizovali", rekao je Laljić.

Upravo na sajmu u Parizu, dodaje Ljajić, videće se jedna gotovo revolucionarna promena u automobilskoj industriji jer je sve manje automobila koji koriste tečno gorivo, a sve ih je više na električni pogon. "Nadam se da će naredni, jubilarni sajam u Nišu pratiti te trendove koji se danas dešvaju u svetu i da će sigurno taj deseti biti uspešniji nego dosadašnji", rekao je Ljajić.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović izrazio je nadu da će Niš koliko sledeće godine sa ponosom dočekati novi, jubilarni Sajam automobila i duge sajamske manifestacije u još boljem privrednom ambijentu. "Ovim sajmom još jednom potvrđujemo i dokazujemo da je Niš regionalni centar celog jugoistoka zemlje", rekao je Bulatović.

Gradonačelnik Niša kaže da su zahvaljujući podršci države za projekat vredan 60 miliona dinara rekonstruisana rukomentna i koškarkaška igrališta, atletske staze i trotoatra. Bulatović najavljuje i drugu fazu projekta vrednog 20 miliona dinara za rekonstrukciju bedema na Niškoj tvrđavi.
Pogledaj vesti o: Rasim Ljajić

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.