Izvor: BKTV News, 28.Nov.2013, 09:00

Krstić: Budžet na realnim osnovama

Krstić: Budžet na realnim osnovama

Budžet za sledeću godinu napravljen je na realnim osnovama i odgovorno, što znači da se ne ide na veće rezove od onih koji su u ovom trenutku neophodni, rekao ministar finansija Lazar Krstić. Ekonomisti i političari kritikuju da nije urađeno dovoljno i da su potrebni oštriji rezovi i dodatne uštede.

Ministar finansija Srbije Lazar Krstić izjavio je da je budžet za 2014. godinu napravljen na realnim osnovama i odgovorno, što znači da se ne ide na veće rezove od onih >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << koji su u ovom trenutku neophodni.
Krstić je, učestvujući na Nacionalnom budžetskom forumu, istakao da je budžet za 2014. prvi korak ka konsolidaciji fiskalnog sistema Srbije i dovođenju u red javnih finansija.
Odgovarajući na kritike da su u narednoj godini potrebne dodatne uštede od 300 miliona evra, Krstić je istakao da je tu procenu Fiskalni savet zasnovao na pretpostavci da neće uspeti povećana naplata poreza, planirana za 2014. godinu.
Ministar je najavio da će u narednih šest do devet meseci biti završen proces restrukturiranja preduzeća, kao i da će se rešiti problemi velikih preduzeća, kao što su “Galenika”, “Železara”….
“Shvatili smo da to mora da se uradi, jer ako se to ne dogodi za šest do devet meseci, uštede neće vredeti niti će budžet biti realizovan”, rekao je ministar.
Krstić je naveo da se razmatra ograničavanje zapošljavanja u državnoj upravi, kao i način zapošljavanja u drugim velikim sistemima, imajući u vidu rastući broj zaposlenih u javnom sektoru.
Prema njegovim rečima, Zakonom o budžetskom sistemu, koji će se sutra naći na sednici Vlade, biće definisana pravila oko zapošljavanja novih ljudi u državnoj upravi.
Krstić je napomenuo da u ovom trenutku nije bilo politički moguće da se pređe na agresivnije reforme koji bi se odnosile na penzije.
Vlada Srbije je promenila mišljenje, pa će PDV za ugostiteljske usluge biti povećan sa osam na 10 odsto, umesto na 20 odsto, izjavio je Krstić.
Ministar je novinarima u Skupštini Srbije rekao da smatra da bi samo u Beogradu bilo ekonomski opravdano da se PDV na ugostiteljske usluge poveća na 20 odsto, dok bi to uništilo hotele u unutrašnjosti i zato se Vlada predomislila.
Krstić je kazao da je za Agenciju za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) u predlogu državnog budžeta za 2014. godinu predviđeno 5,5 milijardi dinara, ali da bi trebalo razmotriti da li je SIEPA dobro radila do sada.
Sagledava se da li su sve subvencije ugovorene na adekvatan način i da li su potrebne dalje subvencije za investicije, zavisno od konkurentnosti u poređenju s drugim zemljama regiona, kazao je ministar.
Prema Krstićevim rečima, ukoliko se neko bavio kriminalnim aktivnostima, time treba da se bave nadležni organi.
Ekonomisti i političari kritikuju da nije urađeno dovoljno i da su potrebni oštriji rezovi i dodatne uštede.
Ekonomista Ljubomir Madžar kaže da je budžet okrenut u dobrom smeru ali nema dovoljno snage da u tom smeru ode daleko da bi se izbegla kriza javnog duga. “Nema snage zato što postoje politička ograničenja jer su u pitanju ljudske egzistencije”, kaže Madžar.
“Moralo je da se počne sa merama štednje i fiskalne konoslidacije i dobro je što se to vidi u budžetu”, kaže ekonomista Mihajlo Babin.
Veći problem od minusa u državnoj kasi po oceni Fiskalnog saveta je to što je na propale državne banke već potrošeno 800 miliona evra, i što se subvencijama i garancijama za kredite finansira loše poslovanje javnih preduzeća.
“Šta vi ovde radite, na građanima, poreskim obveznicima, penzijama štedi, zateži iz sve snage. Ovde se samo odliva. Poruka je – ako se ovo ne zatvori, nemojte ovo ni da dirate, pustite sve”, kaže Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta.
Da ima dosta nelogičnosti u raspodeli budžetskih sredstava i da ih nije lako ispraviti, prvi čovek srpskih finansija objasnio je na svom primeru.
“Ja primam i tri dodatne plate, ali da ih ne primam primao bi neko drugi. Meni stoje na računu, uplatiću na račun budžeta na kraju godine”, kaže Krstić.
Prema njegovim rečima, za ukidanje treba promeniti 15 zakona, a to treba da prođe kroz Skupštinu, što se očekuje do prve polovine sledeće godine.
Izvor: RTS
Tweet

Nastavak na BKTV News...


Pročitaj ovu vest iz drugih izvora

 Povezane vesti
Krstić: Bez ušteda minus u budžetu još veći

Krstić: Bez ušteda minus u budžetu još veći

Izvor: Politika, 28.Nov.2013

U javnom sektoru plate se usklađuju sa više od 900 različitih koeficijenata pa je neminovna reforma platnih razreda ..Predlog budžeta za 2014. godinu je realan, a uzima u obzir i rizike da da se ne izvrši po planu. Polazna osnova pri pravljenju budžeta bio je budžetski deficit od 8,5 do devet...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.