Krstić: Budžet realan i odgovoran

Izvor: B92, 27.Nov.2013, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krstić: Budžet realan i odgovoran

Beograd -- Ministar finansija Lazar Krstić izjavio je danas da je budžet za 2014. godinu napravljen odgovorno i na realnim osnovama.

Kako je ministar objasnio, to znači da se ne ide na veće rezove od onih koji su u ovom trenutku neophodni.

Krstić je, učestvujući na Nacionalnom budžetskom forumu, istakao da je budžet za 2014. prvi korak ka konsolidaciji fiskalnog sistema Srbije i dovođenja u red javnih finansija.

"Ne radimo stvari koje bi bilo neodgovorno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da radimo i koje ne moramo da radimo, ali 'zaorali' smo po svim delovima prihodne i rashodne strane budžeta", rekao je ministar napominjući da iza budžeta stoji cela Vlada.

On je naveo da su rešavanje problema javnih preduzeća, državnih banaka i poboljšana naplata poreza tri prioriteta bez kojih neće biti moguće ostvariti budžet za narednu godinu.

Krstić je rekao i da će PDV za ugostiteljske usluge biti povećan sa osam na 10, umesto na 20 odsto.

Ministar je najavio da će u narednih šest do devet meseci biti završen proces restrukturiranja preduzeća, i da će biti rešeni problemi velikih preduzeća, kao što su Galenika, Železara....

"Shvatili smo da to mora da se uradi jer, ako se to ne dogodi za šest do devet meseci, neće vredeti uštede, niti će biti realizovan budžet", rekao je Krstić.

On je naveo i da se preduzimaju mere da se ne dogodi sličan slučaj kao sa Privrednom bankom Beograd ili Agrobankom.

Odgovarajući na kritike da su u narednoj godini potrebne dodatne uštede od 300 miliona evra, Krstić je istakao da je tu procenu Fiskalni savet zasnovao na pretpostavci da neće uspeti povećana naplata poreza planirana za 2014. godinu.

Ministar je naveo da se razmatra ograničavanje zapošljavanja u državnoj upravi, kao i način zapošljavanja u drugim velikim sistemima, imajući u vidu rastući broj zaposlenih u javnom sektoru.

Prema njegovim rečima, Zakonom o budžetskom sistemu, koji će se sutra naći na Vladi, biće definisana pravila oko zapošljavanja novih ljudi u državnoj upravi.

Krstić je napomenuo da u ovom trenutku nije bilo politički moguće da se ide na agresivnije reforme koji bi se odnosile na penzije.

On je najavio i da će tri naknade koje prima pored ministarske plate na kraju godine vratiti u budžet jer bi za njihovo ukidanje trebalo da budu izmenjeni brojni zakoni, i to će biti urađeno do polovine 2014. godine.

Analizira se rad SIEPA-e

Krstić je kazao da je za Agenciju za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) u predlogu državnog budžeta za 2014. godinu predviđeno 5,5 milijardi dinara, ali da bi trebalo razmotriti da li je SIEPA dobro radila do sada.

Sagledava se da li su sve subvencije ugovorene na adekvatan način i da li su potrebne dalje subvencije za investicije, zavisno od konkurentnosti u poređenju s drugim zemljama regiona, kazao je ministar.

Po rečima Krstića, ukoliko se neko bavio kriminalnim aktivnostima, time treba da se bave nadležni organi.

"Potrebne najmanje tri godine konzistentnih mera"

Na Nacionalnom budžetskom forumu učestvovao je i predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović koji je naveo da je napravljen zaokret u izradi budžeta jer su svi troškovi izneti u javnost, što je prvi uslov da se krene u rešavanje problema.

On je naglasio da su potrebne najmanje tri godine konzistentnih mera da bi se javne finansije u Srbiji dovele u red, i da je ključno staviti pod kontrolu javna preduzeća i državne banke jer mogu da "potope" budžet.

Petrović je ponovio i da je neophodno da se od polovine naredne godine Srbijagas "stavi na noge", odnosno počne da posluje sa profitom i sam vraća svoje dugove.

Profesor Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju Mihajlo Balaban ocenio je da je budžet za 2014. godinu iznuđen i da je naredna godina već izgubljena imajuću u vidu štetu napravljenu prethodnih godina, koja sada mora da se sanira.

On je istakao da je ključno da se promeni način gledanja na javni sektor i način njegovog finansiranja jer iz toga proističu svi problemi koji se zatim samo bilansiraju u budžetu.

Ekonomista Ljubomir Madžar ocenio je da je budžet za narednu godinu okrenut u dobrom smeru, ali da se ne vidi snaga da se u tom smeru ode onoliko daleko koliko bi trebalo da bi se izbegla kriza javnog duga i ostale teškoće u vezi sa budžetskim deficitom.

On je naglasio da mora da prestane da se vodi socijalna politika kroz javna preduzeća, kao i da postoje subvencije koje bi bez velikih društenih troškova mogle da se obustave, kao što su, recimo, za preduzeća u restrukturiranju.

Ističući da je budžet mnogo lakše kritikovati nego napraviti, Madžar je izrazio uverenje da bi sličan budžet napravio i neki drugi ministar na mestu Krstića "jer to što ulazi u budžet rezultat je društvenih sila koje nisu rezultat ličnih odluka, kakav god da je ministar, te sile proizvode svoj efekat i budžet mora biti sličan kakav je ovome".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Grčka će štedeti i kao predsedavajući EU

Izvor: B&F Online, 27.Nov.2013

Grčka je objavila da će u narednoj godini trošiti znatno manje novca nego ostale države predsedavajući EU. Grčki ministar finansija Janis Sturnaras je saopštio da će predsedavanje EU planirano za prvu polovinu 2014.godine podrazumevati budžet od samo 50 milion evra, ili 68 miliona američkih...

Nastavak na B&F Online...

Budžet napravljen na realnim osnovama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Nov.2013

Ministar finansija Lazar Krstić izjavio je danas da je budžet za 2014. godinu napravljen na realnim osnovama i odgovorno, što znači da se ne ide na veće rezove od onih koji su u ovom trenutku neophodni.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Krstić: Budžet na realnim osnovama

Izvor: BKTV News, 28.Nov.2013, 09:00

Budžet za sledeću godinu napravljen je na realnim osnovama i odgovorno, što znači da se ne ide na veće rezove od onih koji su u ovom trenutku neophodni, rekao ministar finansija Lazar Krstić. Ekonomisti i političari kritikuju da nije urađeno dovoljno i da su potrebni oštriji rezovi i dodatne...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.