Kazatomprom i Tošiba osnovali zajedničku kompaniju

Izvor: S media, 04.Jun.2010, 11:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kazatomprom" i "Tošiba" osnovali zajedničku kompaniju

Japanska korporacija "Tošiba" i državna kompanija Kazahstana "Kazatomprom" potpisale su u Alma Ati sporazum o osnivanju zajedničkog preduzeća za eksploataciju retkih metala.

Retki metali se koriste u proizvodnji akumulatora za električne i hibridne automobile, čija je tražnja u usponu, ali i za mnogobrojne druge proizvode - od mobilnih telefona i noutbukova do generatora za eolske turbine.

Japanske >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << kompanije nastoje da osiguraju ove metale, zbog rastućih apetita kineske industrije, podseća agencija Rojters.

"U okviru osnovanog zajedničkog preduzeća u naredne dve godine je planirana izrada sveobuhvatne studije o ekonomskoj opravdanosti eksploatacije i prerade retkih metala, kao i ekonomska efikasnost i svrsishodnost osnivanja nove visokotehnološke proizvodnje na teritoriji Kazahstana", objavila je kompanija "Kazatomprom", nakon potpisivanja sporazuma u četvrtak.

"Tošiba" i "Kazatomprom" su prošle godine objavili da će razmotriti moguće varijante saradnje na sektoru retkih metarla, kao što su berilijum i tantal za njihovu primenu u atomskih centralama.

U vlasništvu "Kazatomproma" je deset odsto kompanije "Vestinghaus Elektrik", svetskog lidera u proizvodnji atomskih centrala.

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Zajednička firma Kazatomproma i Toshibe

Izvor: Capital.ba, 05.Jun.2010, 09:37

ALMA ATA, Japanska korporacija 'Toshiba' i kazahstanska državna kompanija 'Kazatomprom' potpisale su u Alma Ati sporazum o osnivanju zajedničkog preduzeća za eksploataciju rijetkih metala. Ti metali se koriste u proizvodnji akumulatora za električne i hibridne automobile, čija je tražnja u usponu,...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.