Kako da isključite grejanje - šta vam treba i koliko košta? VIDEO

Izvor: B92, 21.Jun.2018, 19:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako da isključite grejanje - šta vam treba i koliko košta? VIDEO

Leto je počelo danas, završiće se za tri meseca, kada ćemo početi da razmišljamo o grejanju.

Neki su već i počeli. Od kada postoji mogućnost isključivanja sa daljinskog grejanja, sve više korisnika želi da se isključi sa sistema, jer smatraju da im se to više isplati.

Istraživali smo šta je potrebno da biste se isključili iz mreže gradske toplane.

Od nekoliko hiljada zahteva godišnje koji pristignu na adresu elektrana širom Srbije, sa daljinskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sistema bude uspešno odjavljeno tek nekoliko stotina. Asocijacija potrošača Beograda upozorava da je to, narodski rečeno, "skuplja dara nego mera" .

"Neracionalno rešenje od kreatora koji su upravo dali šarenu lažu da imate pravo, ali to pravo će vas više koštati od odustajanja od tog prava“, kaže Petar Bogosavljević iz Asocijacije potrošača Beograda.

Pravila kažu da, i ukoliko uspete da se odjavite sa mreže, ostaje vam obaveza da plaćate od 25 do 50 posto od cene grejanja. U elektranama Beograd kažu da im u toku godine pristigne oko 300 takvih zahteva.

"Pojava isključenja pojedinih stanova i lokala je da kažem nešto što se javlja zadnjih pet godina. Mi pravimo analizu razloga isključenja i ti razlozi su najčešće ili nekorišćeni stanovi, neprodati, neizdati“, kaže Goran Smiljanić, direktor Direkcije za snabdevanje toplotnom energijom.

Građani pak imaju svoje razloge.

Ukoliko razmišljate o isključenju sa mreže, sada je pravo vreme za to pošto nije grejna sezona, a za to vam je pre svega potrebno da odnesete toplani pisani zahtev za isključenje sa mreže. Ako je stav toplane pozitivan, potrebno je:

- dobiti saglasnost skupštine stanara i vlasnika susednih stanova,

- dokaz o vlasništvu nad nekretninom,

- da poslednji račun infostana bude plaćen!

Kada sve ispunite, ostaje vam da platite troškove isključenja, koji su oko 15.000 dinara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.