Južni koridor, na Srbiji izgradnja interkonekcije sa Bugarskom

Izvor: RTS, 17.Apr.2015, 11:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Južni koridor, na Srbiji izgradnja interkonekcije sa Bugarskom

Ministar energetike Aleksandar Antić kaže za RTS da je Južni gasni koridor, koji bi omogućio diverzifikaciju tržišta gasa u Srbiji, u fazi realizacije i ističe da je na Srbiji da omogući interkonekciju sa Bugarskom. Azerbejdžan je veoma zainteresovan za privatizaciju MSK i Petrohemije, ističe Antić.
Azerbejdžan je veoma zainteresovan za privatizaciju MSK i Petrohemije, rekao je ministar energetike >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i rudarstva Aleksandar Antić koji je bio član srpske delegacije u toj zemlji.

"Azerbejdžan je impresivna država u velikom razvoju. Naši odnosi sa Azerbejdžanom koji su na izuzetno visokom političkom nivou prelaze i na ekonomski nivo, a posetu smo posvetili privrednoj saradnji", rekao je Antić gostujući u Dnevniku RTS-a ističući da je bilo "puno konkretnih dogovora".
U prvom planu bila je, kaže, mogućnost da azerbejdžanske kompanije učestvuju u privatizaciji srpskih kompanija, hemijskih i poljoprivrednih kompleksa.
Delegacija je obišla i kompaniju "Azmeko" sa čijim je vlasnikom razgovarala. "Azmeko" je pokazao, kaže Antić, visok stepen interesvanja za MSK i Petrohemiju.
"Zainteresovani su, juče sam uputio poziv da dođu u Srbiju da nastavimo razgovore. Mi smo ozbiljni ljudi, ništa nije gotovo dok se ne završi, ali tako interesovanje daje prostor za optimizam", rekao je Antić.
Azerbejdžan se spominje i kao zemlja koja može da omogući diverzifikaciju Srbiji kada je u pitanju snabdevanje gasom.
"Azerbejdžan je jedan od ozbiljnijih proizvođača gasa. Južni gasni koridor je u fazi realizacije kako bi taj gas došao do Grčke i ušao u naš region. Imali smo ozbiljne razgovore, postoje volja i spremnost da se dođe do određene količine gasa, potrebne za našu diverzifikaciju", rekao je Antić.
Objašnjava da je na Srbiji da napravi gasnu interkonekciju sa Bugarskom koja će, pak, imati interkonekciju sa Grčkom.
"Naše je da izgradimo tu interkonekciju i završimo pregovore sa Azerbejdžanom. Ozbiljno radimo na toj interkonekciji, imamo odvojena sredstva za projektnu dokumentaciju. Sa Bugarima usaglašavamo tehničke elemente i očekujem da ćemo do kraja godine sa Evropskom komisijom dogovoriti finansiranje tog projekta. Na nama je da obezbedimo da EU u velikoj meri učestvuje u finansiranju", rekao je Antić.
Govoreći o ceni struje, Antić je rekao da je ispunjeno obećano - da struja neće poskupeti do kraja grejne seone. Dodaje da se sa međunarodnim institucijama pregovara kako bi se poskupljenje bilo što manje i kako bi do njega došlo što kasnije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.