Jelašić: Garantovana stabilnost dinara na srednji i dugi rok

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Nov.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jelašić: Garantovana stabilnost dinara na srednji i dugi rok

BEOGRAD - Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić izjavio je danas da mere monetarne politike centralne banke i aranžman Srbije s Međunarodnim monetarnim fondom garantuju stabilnost dinara na srednji i dugi rok.

"I dalje ćemo, kao i do sada, uraditi sve da tržište nesmetano funkcioniše, a to ne znači da možemo da garantujemo jednu ili drugu visinu (kursa), ali kao i do sada trudićemo se da ne bude prevelikih dnevnih oscilacija", istakao je Jelašić u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izjavi novinarima.

Guverner je ukazao da će NBS za to, kao i do sada, koristiti devizne rezerve, ali u najmanjem mogućem obimu, tako što će u danima kada bude mala trgovina ući na međubankarsko devizno tržište i prodati određenu količinu deviza "bez toga da prejudiciramo tačan nivo kursa".

"NBS ne interveniše zato da bi sačuvala određeni nivo kursa. Koristimo devizne rezerve samo zato da bismo omogućili da tržište nesmetano funkcioniše", naglasio je Jelašić i dodao da centralna banka ne troši devizne rezerve "velikodušno", jer mogu zatrebati i za neke druge svrhe.

On očekuje da će se na srednji rok situacija sa kursom normalizovati.

Dinar je danas dostigao najnižu vrednost prema evru u ovoj godini, pošto je zvanični srednji kurs 86,8931 dinara za evro.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Jelašić: Dinar stabilan na srednji i dugi rok

Izvor: Mondo, 19.Nov.2008

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić izjavio je da mere monetarne politike centralne banke i aranžman Srbije s Međunarodnim monetarnim fondom garantuju stabilnost dinara na srednji i dugi rok. Neophodne reforme penzionog sistema: izdaci za penzije veći od prihoda od privatizacije!

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.