Jedna uspešna privatizacija dok imovina propada

Izvor: B92, 16.Nov.2015, 20:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedna uspešna privatizacija dok imovina propada

Od početka privatizacije u opštini Bujanovac uspešno je privatizovano samo jedno društveno preduzeće, Fabrika mineralne vode "Heba".

Ostala preduzeća još čekaju novog vlasnika, a njihova imovina u najvećoj meri propada, izjavio je stručni saradnik republičke Agencije za privatizaciju iz Bujanovca Nedžat Beljulji.

Beljulji je izjavio da se zbog odlaganja privatizacije zaboravlja brend društvenih preduzeća iz Bujanovca po kome su nekad bila prepoznatljiva, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gubi se tržište i korak sa konkurencijom, tako da su sve manje šanse da će i posle privatizacije ta preduzeća moći da zažive.

"Prošle godine je Društveno preduzeće "Proleće" dva puta išlo na aukcijsku prodaju, bilo je 11 zainteresovanih kupaca, ali oba puta je aukcija zaustavljena, a aukcijska prodaja povučena. Za Bujanovačku banju je takođe prošle godine bio objavljen javni poziv koji je povučen iako su se javila dva potencijalna kupca", kazao je Beljulji.

Beljulji je naveo da su među firmama za koje proces privatizacije nikako da se završi i "Jugokop", "Gumoplastika", "Svetlost", "Feldspat" i dve "Simpove" fabrike.

"I fabrika mineralne vode i sokova "Bivoda" je bila u postupku privatizacije pa je povučena, kao i Duvanska industrija Bujanovac, za koju su u poslednjem momentu promenjeni uslovi prodaje pa je privatizacija obustavljena", kazao je on.

Beljulji je naveo da i o jedinoj do sada uspešnoj privatizaciji u opštini Bujanovac, "Hebi" koju je kupio "Nektar" iz Bačke Palanke, postoje podeljena mišljenja jer iako fabrika mineralne vode i sokova uspešno radi, broj zaposlenih u njoj je znatno smanjen.

Novi vlasnik je modernizovao proizvodnju pa je došlo do viška radne snage, od kojih je nekim radnicima isplaćen socijalni program, neki su otišli u penziju, a neki su dobili otpremnine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.