Japanska banka za međunarodnu saradnju zainteresovana za investicije u Srbiji

Izvor: RTS, 23.Okt.2019, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japanska banka za međunarodnu saradnju zainteresovana za investicije u Srbiji

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić imala je nekoliko sastanaka sa više japanskih investitora i sa guvernerom Japanske banke za međunarodnu saradnju Tadašijem Maedom, u okviru svoje posete Japanu.
Ana Brnabić je rekla da je najvažnija vest koju donosi iz Japana ta da je Japanska banka za međunarodnu saradnju zainteresovana da dođe i investira u Srbiji. 

Sastala sam se >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sa guvernerom Maedom i sada ćemo uspostaviti mnogo intenzivniju komunikaciju sa tom bankom, kako bismo ih doveli u Srbiju i kako bi oni otvorili fodnove za našu zemlju, naše kompanije, za istraživanje i razvoj, nauku, obrazovanje, investitore i fondove koji će otvoriti prolaz za srpsko-japansku ekonomsku saradnju", izjavila je premijerka, saopšteno je iz Vladine kancelarije za saradnju s medijima.
Ona dodala da će guverner Maedo doći u Srbiju uskoro, kako bi započeli razgovore o otvaranju investicionog fonda u Srbiji.
"Sumirajući uspešnu posetu Japanu, značajno je da se delegacija sastala sa premijerom Abeom, zatim smo imali sastanke sa Parlamentarnom grupom prijateljstva, sa društvom prijateljstva Japan Srbija, kako bismo osnažili dalje i ekonomske i političke odnose. Takođe, videli smo se sa postojećim investitorima u Srbiji, onima koji su već investirali u Srbiju, da vidimo da li su zadovoljni i kakvi su njihovi planovi za dalje", izjavila je premijerka Brnabić povodom posete i dodala da je današnji dan posebno važan jer se susrela sa investitorima koji još uvek nisu ulagali u našu zemlju, ali bi bili zainteresovani da to urade u budućnosti.
Sa ostalim parlamentarcima predsednica vlade razgovarala je o političkim pitanjima, pre svega o Kosovu i Metohiji. U odnosima Srbije i Japana, jedno otvoreno pitanje je japansko priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Premijerka je izrazila zahvalnost Japanu na neutralnom stavu u glasanju i pri Interopolu i pri UNESKU.
"Zamolili smo da još više obrate pažnju na to šta Srbija govori i koji su naši argumenti, da nastavimo saradnju i dobijemo još jaču podršku za Srbiju u japanskom parlamentu i vladi. Delovali su otvoreni za to, ali je još mnogo posla, vremena i uzajamnih poseta pred nama. Drago mi je što smo ostvarili ovakvu saradnju", istakla je premijerka Brnabić.  
U Japanu otvorena sva vrata 
Želela je da istakne ugled koji predsednik Vučić uživa u Japanu.
"Važno je za građane Srbije da znaju. Meni su dolazili ljudi, zamenik japanskog ministra za životnu sredinu koji je bio u Srbiji i koji je umesto desetominutnog sastanka sa predsednikom, imao sastanak od sat vremena, da kaže da je to ostavilo toliki utisak na njega da je rekao pozdravite predsednika i molim vas prenesite mu da sam održao svoje obećanje. Obećanje je bilo to da će srpskoj delegaciji u Japanu, biti organizovani sastanci na najvišem nivou, sa parlamentarcima, sa kompanijama i sa premijerom Šinzo Abeom. Bilo mu je važno da prenesem predsedniku, kome je on dao obećanje, da će nama otvoriti sva vrata, i to je u japanskoj kulturi, njihovom mentalitetu", rekla je Brnabićeva.
"Nama su u Japanu zaista bila otvorena sva vrata, imala sam uspešnu posetu, vraćam se sa novim kontaktima i novim šansama za Srbiju. To su u ovom trenutku samo šanse, ali odgovorna vlada radi na tim šansama. Vraćamo se u četvrtak, zatim u petak u Moskvi potpisujemo Sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom, a već u ponedeljak ujutru krećemo da radimo na daljem ostvarivanju svega onoga što smo ovde otvorili kao teme", istakla je predsednica vlade.
Na marginama posete predsednica vlade sastala se sa predsednikom Moldavije Igorom Dodonom i premijerom Češke Andrejem Babišom, na kojima je takođe tema bila Kosovo i Metohija.
Sa češkim premijerom bilo je razgovora oko saradnje Srbije i Višegradske četvorke. Premijerka je istakla da je premijer Babiš, kao i mnogi drugi u Evropskoj uniji, razočaran i rezigniran što Evropska unija nije donela sada neke hrabrije odluke povodom proširenja i otvaranja pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.
"Srbiji je važna saradnja sa Višegradskom četvorkom, zahvalna sam što su nas pozvali na poslednje sastanke, što u ovom trenutku razgovaramo intenzivno o formatu Višegradska četvorka plus jedan, odnosno plus Srbija. Ukoliko bismo uspeli, to bi bila velika stvar i radimo dalje na tome", izjavila je predsednica vlade i dodala da je značajno što je premijer Babiš pozvao Srbiju da dođe na sastanak i razgovara, što pokazuje dodatno poštovanje za našu zemlju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Japanska banka za međunarodnu saradnju zainteresovana za Srbiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Okt.2019

Predsednica Vlade Ana Brnabić, u okviru posete Japanu, imala je danas nekoliko sastanaka sa više japanskih investitora i sa guvernerom Japanske banke za međunarodnu saradnju Tadašijem Maedom..."Najvažnija vest koju donosim iz Japana je to da je Japanska banka za međunarodnu saradnju zainteresovana...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Brnabić: Japanska banka za međunarodnu saradnju zainteresovana za ulaganje u Srbiji

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Okt.2019

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas u Tokiju s više japanskih investitora i s guvernerom Japanske banke za međunarodnu saradnju Tadašijem Maedom..."Najvažnija vest koju donosim iz Japana je to da je Japanska banka za međunarodnu saradnju zainteresovana za dođe i investira u Srbiji",...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.